måndag, juni 09, 2008

Naumachia

Nu är vårt gamla sjökrig på tapeten igen, kan man läsa. Vad blev egentligen resultatet? En "infångad" ubåt som strandade av sig själv, plus en jäkla massa tv-timmar. Antagligen är jag inte den enda som misstänker att hela grejen var ett spel för gallerierna.

Sjökrig som skådespel är inte nytt. Till exempel sägs det att man körde såna på Colosseum. Den saken är dock alla forskare inte överens om. Vissa menar att det inte hade funkat att göra om arenan till sjö, rent tekniskt, och att dessa sjökrig utspelades på andra arenor, så kallade "Naumachia", vilket betyder typ sjökrig och återuppspelade sjökrig (nix, jag kan inte latin, utan får förlita mig på Wikipedia).

Sjökrig som teaterskådespel låter för mig ännu mer spännande än gladiatorspel. Antagligen såg det hyfsat mäktigt ut. Tyvärr verkar det inte finnas några antika bilder på företeelsen, men jag har skrapat ihop dem jag har hittat, och som visar hur det kanske såg ut.

Naumachia Naumachia Naumachia

Trastevere i Rom är nuförtiden en slags blandning av stockholms söder och gamla stan - ett mysigt, pittoreskt ställe (jämförelsen är dålig, men ni fattar), men förr, under antika dagar, fanns där det så kallade "Naumachia of Augustus", som var en sjökrigsarena. Här kan man kolla hur det såg ut. På den sidan finns förresten fler intressanta modeller av gamla Rom.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Stolliga, de där romarna!

Känner du förresten till dessa skepp?

http://en.wikipedia.org/wiki/Nemi_ships

(Du kanske redan skrivit om dem?)

stationsvakt@gmail.com sa...

Ullah. Kände inte till. Tack. Synd att WW2 sabbade dem.

Anonym sa...

Ja, det är verkligen sorgligt.

stationsvakt@gmail.com sa...

Ullah: Tack för länken. Jag forskade vidare. Hittade en hel del intressanta sidor.

Anonym sa...

Jasså ubåtsjakt ett spel för gallerierna...ja men det säger ju inte Mossberg han säger att det var västubåtar...fan trot...
Du kan väl sluta fantisera o skaffa lite egen kunskap.
http://www.regeringen.se/content/1/c4/37/38/2dc4227e.pdf

stationsvakt@gmail.com sa...

anonym: Turerna kring det där känns mer myt än kunskap.