onsdag, juni 25, 2008

På historiska och utanför

Min kompis Paola knäcker som målare/fixare/vad-det-nu-är på historiska museet i Stockholm, och idag fick jag äran att hälsa på. Ja, jag fick rentav hjälpa till lite.

Paola jobbar.

Tittar man på bilden här ovan så ser man att hon fixar med Birka-modellen. Det gick till som så att hon dränkte tyg med tyglim och smaskade dit över nåt sprucket. När det hade torkat tror jag hon tog trälim ovanpå (*1) och sen slipade. Min uppgift där var att hålla i ficklampan. Hon står och rollar på en insides fönsterlucka på bilden också, och jag rollade faktiskt lite jag med. Bra gjort, Johnny.

Historiska museets port flankeras av ett par stora bronsreliefer, eller vad det nu är, som föreställer ... tja, nåt historiskt, antar jag. Så här ser den ut.

Historiska museets port.

Lägg märke till pilen jag har satt dit. Den pekar på en del av reliefen som inte alls verkar höra ihop med resten av motivet - en pilsnerflaska. Så här ser den ut.

En flaska pilsner.

Det lustiga är att den är väldigt tummad, som om varenda människa drog fingret över den på väg in och ut. Jag själv, till exempel, gjorde ju det. Jag fick Paola att fråga vakten därinne om vad fasen det handlade om. Vakten sade att det ryktades om att när saken göts så göts en pilsnerflarra in där bakom. Vi frågade om det betydde tur att dra fingret över den, men vakten visste inte.

På vägen hem hittade jag, ditklistrad på en stolpe, en lapp som hade ett märkligt budskap. Vad var grejen med den?

En lapp.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
---
*1 Ja just det, asterisken däruppe höll jag ju på att glömma. Jo, så här var det. Paola stod och lappade Birka med trälim, och jag skulle vara lustig. Jag hävdade följande: På den tiden när Birka fanns så kokade de klister av sina slavar, eller trälar, som det hette. Och därav namnet: träl-lim. Av okänd anledning skrattade hon inte åt mitt skämt, åtminstone inte lika mycket som jag gjorde.
---
ap-dejt: P-E berättar att det är FOLKE som står för lapparna.

18 kommentarer:

Översättarhelena sa...

De där lapparna sitter på varenda lyktstolpe mellan Majorna och Haga! (I Göteborg, alltså.) Exakt samma typsnitt och allt. Men texten är olika på alla. Jag har fotograferat ett par dussin men ännu inte fattat grejen.

stationsvakt@gmail.com sa...

ö-helena: En slags bloggande av nåt slag?

Översättarhelena sa...

Any day now ...

Peace in mind sa...

Minns du när vi åkte till OBS i Rotebro, med mamma, när vi var små? Eller nåt i den stilen stod det på lyktstolpen nära mig i vintras...

Anonym sa...

Jag har aldrig sett sådana där små lappar på lyktstolparna. Å andra sidan är det mycket runt omkring mig jag aldrig ser.

Anonym sa...

Min kusin såg på 80-talet en MUF-dekal med texten "Detta kunde ha varit en RYSK STRIDSVAGN" fastklistrad på en kompis attachéväska.

stationsvakt@gmail.com sa...

ö-helena: Att lappsättandet är en slags utspridd form av bloggande, menar jag.

anna: Låter lite rörande, tycker jag.

ullah: Tag av dig skygglapparna. :-D

magnus: Haha - MUF alltså.

Översättarhelena sa...

Haha, jag är lite trögfattad och trodde du tyckte jag skulle blogga om alla lappar jag sett! Men du har nog rätt. Ett slags bloggande är vad det är.

stationsvakt@gmail.com sa...

ö-helena: Eller kanske nån slags konst.

Peace in mind sa...

Min mamma ville aldrig åka till OBS, vare sig i Rotebro eller Fittja. Det närmaste jag kom en gång var Skärholmen, och DET kommer jag ihåg. En stor dag i mitt liv...eller inte.

Martin Klasch sa...

Folke

stationsvakt@gmail.com sa...

anna: jag har besökt dem alla.

p-e: tack, jag uppdaterar.

Översättarhelena sa...

Det är alltså bara reklam för en bok! Vad tråkigt!

stationsvakt@gmail.com sa...

ö-helena: Fast det verkar ju inte vara en bok ännu. Och jag tvivlar på att det blir en.

Anonym sa...

Bra gjort Johnny!
Träl-lim *haha*

stationsvakt@gmail.com sa...

håkan: tack. Äntligen en som uppskattar humor.

Anonym sa...

Vill man se mer av "Folke" kan man gå till http://folkekonst.se
Nåt slags best-of-folke.

stationsvakt@gmail.com sa...

magnus: Sedärja, det var en hel del.