onsdag, juni 25, 2008

Tillbaka till Aidensfield

En av mina skäms-favoriter på tv är "Tillbaka till Aidensfield". Vad kan jag säga? Jag gillar den bara. Nå, namnet är väl tänkt att föra tankarna till "Hem till gården", antar jag, men egentligen heter serien "Heartbeat".

Men det är inte bara vi som gör en längre översättning av ett kort namn. På danska heter den "Små og store synder", och på norska heter den "Med hjartet på rette staden".

Aidensfield är en påhittad by som spelas in i Goathland, vilken den också har som en slags förlaga. Stället har nästan löjligt stora "som vi tänker oss engelska landsbygden"-kvaliteter, tänk en mix av tv:s Midsummer och Tolkiens Fylke så är du där.

Ni som är bevandrade i Harry Potters värld känner kanske till Hogsmeade station. Det är på riktigt Goathland station.

Tillbaka till Aidensfield
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

17 kommentarer:

Daniel sa...

Sådana serier har sin charm.

stationsvakt@gmail.com sa...

antimonite: Eller hur. De är ju inget man skyndar hemåt för att inte missa, men ligger man där i soffan är det lätt att man ligger kvar.

PGW sa...

Jamen Tillbaka till Aidensfield är ju en helt underbar serie! Skulle vara roligt att se de gamla avsnitten i repris också. Allt är så engelskt och snällt. Polisen ordnar allt. Rart.

stationsvakt@gmail.com sa...

tpgw: En lustig detalj är att den där byfånen som bor ihop med sin moster, vad han nu heter, och som samlar skrot, var näst intill utvecklingsstörd i början av serien, men har blivit nästan normal i de senare avsnitten.

stella sweden sa...

Gotland har också löjligt stora kvaliteter...

stationsvakt@gmail.com sa...

stella: jag vet, det var tusen år sedan jag var där, men jag längtar ständigt tillbaks.

stella sweden sa...

Det gör inte jag för jag är fast här, men det var ju ändå en trevlig likhet...Goathland....o så säger vi ju "med hjertet på rette staden" som i norskan...herreguuud..vi är nog ett gäng utbölingar som samlats här från jordens alla hörn!

stationsvakt@gmail.com sa...

stella: Tur att du har en blogg att böla ut på då. :-)

Anonym sa...

Å vet du!! För två år sedan var jag i Yorkshire och åkte gammalt ångtåg fram och tillbaka just förbi den stationen! Det är så himla tjusigt där så det är inte klokt. Och jag gillar också TV-serien, det är väl inget att skämmas för. :)

stationsvakt@gmail.com sa...

KaK: Nä, egentligen är det ju inget att skämmas för.

Unknown sa...

Tillbaka till Aidensfield är en mycket påkostad och välproducerad serie. Enkel dramaturgi men inget fusk! Mycket bättre än det mesta i dramaväg som visas på svensk tv!

stationsvakt@gmail.com sa...

torbjörn: Trevlig, som sagt. :-)

Anonym sa...

Fantastisk serie.
Fantastisk miljö.(Äkta).
Serien framställer väl livet som alla önskar att det skulle vara.
Ett besök i Aidensfield (Goathland) med sin historiska miljö rekommenderas verkligen.

LB

Anonym sa...

Serien finns till stora delar att tanka hem från http://www.tvtorrents.com/
Bläddra fram till Heartbeat men avsnitten är inte textade.

stationsvakt@gmail.com sa...

lb: kan tänka mig det.

janne: sedär!

moa sa...

lite smått heartbeat-besatt som jag är satt jag och sökte på internet och kom till det här inlägget. trots att jag inte känner någon som tycker om den serien (precis som du säger är det lite av en skäms-serie... speciellt i min ålder) men jag kan inte rå för hur mycket jag älskar den. verkligen kvalitet!

måste besökta goathland. måste måset måste. har sett att man kan hyra ett rum på puben också, säkert dyrt men något man måste unna sig!

stationsvakt@gmail.com sa...

Moa: Bara namnet Goathland är ju jäkligt coolt.