onsdag, augusti 20, 2008

Den firman har fler dolda budskap

Prisma Teknik är i ett slags blåsväder just nu pga att handsymbolen på deras tryck-för-att-gå-över-gatan-lådor sägs betyda: "Det bara finns en väg till Gud, genom Jesus Kristus" (se relaterade länkar längst ned.).

Av princip borde inte religion få sippra in i samhället på det här viset, men å andra sidan tycker jag nog att om de vill lägga egna betydelser i sina saker så kan de väl få göra det så länge de inte skriver oss andra på näsan om'et.

Jag kommer att tänka på att den firman tillverkar ju fler saker än bara just den lådan, och tänk om de har lagt in andra budskap i dessa saker. Jag kollade, och javisst. Det visar sig att de tillverkar något som heter "ovalitetsmätare", som jag inte vet vad det är, men som innehåller information om Jesus sista stund i livet. Informationen ligger dold i ritningen, men är fullt synlig för alla som har ögon att se med (och inte har rivit ut sitt högra öga pga otillåten flukt på nästans hustru).


---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,
DN, Dagen, Dagen, Dagen, SvD, Ab,

14 kommentarer:

Erik Laakso sa...

Haha, klockrent. :)

stationsvakt@gmail.com sa...

erik: Det går säkert att klura fram muslimska symboler ur deras sortiment också, men Koranen tillhör inte min standardläsning, så det får nån annan göra. :-)

Översättarhelena sa...

Jaha, det är alltså det de menar när de säger att de vill få med Jesus i allt de gör. Subtilt.

stationsvakt@gmail.com sa...

ö-helena: Haha, de till och med berättar om'et. :-)

Z sa...

Något som tyder på subtiliteten, är att inte ens vi kristna hade någon aning om vad den pekande handen skulle betyda, mer än att visa var man skulle trycka för grönt ljus.

Nae....lite fegt var det allt att säga detta i efterhand till media.

Tror inte de gjorde det vid det avgörande samtalet med kommunens inköpschef, back in the days när det begav sig:

"Bara så att ni vet. Handen pekar mot Jesus Kristus. Vi är noga med att poängtera detta budskap"

DET hade krävt lite chutzpah!

stationsvakt@gmail.com sa...

Z: Hade de haft lite mer chutzpah hade de väl satt dit den här handen istället. :-)

Torbjörn Larsson sa...

Heh! Tack för den snabba returen över den oskrivna implikationen (fler dolda budskap).

Konstigt dock att folk inte reagerat förr. Jag kan själv inte komma ihåg om jag tyckte handen var övertydlig (jämfört med den stillastående gubben - kombinationen indikerar ju snarast att man ska trycka om man vill ta en skön rast och titta på den trevliga trafiken som köar förbi) eller om jag hade sett den religiösa symboliken förr, men så här i efterhand så har jag för mig jag initialt tyckte det var en konstig design. (Förmodligen ett redigerat minne dock. :-)

För övrigt verkar ovalitetsmätare tillhöra den lilla nich av produkter där det lönar sig att kontrollera slitage och prediktera haveri av stora motorer (här närmast båtmotorer), den ska såvitt jag förstår kontrollera hur ett cylinder/vevaxel-par slits snett. Även små teknikord tillför det svenska av tradition ytterst futtiga ordförrådet, man tackar!

Förresten, vad ska man då kalla Prismas signalomställare? "Religions-symbolik-insmygnings-taktik-produkt"? Eller bara "Vi-ger-er-så-gärna-fingret-låda"? Monty Python-gänget skulle ha en julafton med det här!

stationsvakt@gmail.com sa...

Torbjörn Larsson, OM: Vi kan kalla den för: "Biktbås för smurfar".

Kevin sa...

Det är inte bara ett kristet budskap de har lagt dit, utan även ett Al-Qaida budskap, checka min blogg för bild bevis http://www.kevinseymer.blogspot.com

Så nu har vi även Al-Qaida budskap på offentliga platser i Sverige...

stationsvakt@gmail.com sa...

Kevin: Inte nödvändigtvis. Bilden på Usama kanske togs när han var på väg över gatan.

Anonym sa...

Till alla som blir upprörda:SKAFFA EN HOBBY!!!!
Är så trött på denna trend att beklaga sig så fort ett budskap med kristen bakgrund förmedlas, när det finns en störtflod av elakheter som strömmar fram i alla media, och den reklam som med både dolda och öppna metoder försöker lura oss att köpa saker som skuldsätter oss kanske flera årtionden framåt. Flera av de uteliggare som finns har varit "Svensson" som du och jag, men alkohol, skulder, ogina hyresvärdar har förstört deras liv. En symbol på ett övergångsställe är förstås mer upprörande, såklart.

Anonym sa...

Ja jisses. Den välbekanta lilla lådan vid övergångsställen i tätort får en ny dimension! Ja, hela proceduren med att komma över en trafikerad gata blir till en symbol för frälsningen. Jag skrockar muntert. Andra förargas. Tänk ändå vad vackert: Mitt mål ligget på Andra Sidan och jag kan inte korsa vägen med mindre än att riskera min existens - så finns det ett speciellt Ställe för Övergång. Där kan man under vissa bestämda villkor få den livshotande trafiken att stanna. Men först måste man se att det är Förbjudet att korsa gatan - röd gubbe. Sedan ser man metoden: Lådan på stolpen. Samma gubbe där. Människan. Ovanför honom: den pekande handen. Ovanför handen: Den Allomfattande gudomens ljusfyllda sfär. Den stillastående gubben Människa uppmärksammas på sitt mål i höjden genom den pekande handen, på samma gång mänsklig och över-mänsklig - sann Människa och sann Gud... Man följer handens maning, berör symbolen för Målet och si: den livshotande strafiken stannar och den röda, stillastående gubben byts ut mot en grön, gående gubbe. Människan i Vardande, vandrande Vägen mot Sanningen i Livet...

Vackert!


Och vilka är det egentligen som förargas av denna fyndiga vadragssymbol för våra kulturella och andliga rötter? Är det muslimska invandrare? Jag skulle inte tro det! Vilken anständig rättrogen muslim skulle inte se det som fullständigt självklart att ett lands folk vill hedra sin egen religion och på ett finkänsligt sätt påminna om dess grundsatser! Det är ju på grund av dessa grundsatser som människor från andra kulturer välkomnas hit. Nej, de som har problem med direkt och indirekt kristen symbolik i det offentliga rummet är tyvärr en tappad generation av helyllesvenskar. Kanske kan de hängivna, invandrade muslimerna hjälpa oss att finna tillbaka till vår egen utmärkta och självuppdaterande religion! Jag tror inte att detta är omöjligt. och jag tror att anständiga muslimer skulle se det som en hederssak att få hjälpa till att göra sitt värdfolk med medvetna om allas vår Skapare och värdfolkets egen andliga vishetsskatt. En rättrogen muslim hyser djupare vördnad för "Profeten Issa", som de kallar Jesus, än många om inte de flesta svenskar som rentav betraktar sig som kristna.

Torbjörn Larsson sa...

@ Anonym:

"Är så trött på denna trend att beklaga sig så fort ett budskap med kristen bakgrund förmedlas"

Vilket är intet mot den trötthet andra känner då uttalat religionsfria områden, där alla åsikter och religioner ska kunna samexistera utan bigotta attityder, prackas på specifika religiösa budskap.

Var är den behövliga tolerans för varandra som ett fridsamt modernt samhälle kräver? Den kan tydligen inte hittas i den "kristna bakgrunden". Misstanken infinner sig att det beror på stirrandet på förlegade, 2000 år gamla dogmer, där begrepp som tolerans och demokrati inte står att finna.

@ Busse Källing:

"Nej, de som har problem med direkt och indirekt kristen symbolik i det offentliga rummet är tyvärr en tappad generation av helyllesvenskar."

Tappad i vilket hänseende?

I det moderna samhället råder religionsfrihet - och den enkla saken är att Prisma tafsar på denna rättighet.

Anonym sa...

Å andra sidan....

..så räcker det väl med att föra datormusen över något klickbart för att få en gudomlig fingervisning? Har Microsoft gjort gjort gemensam sak med Prisma Teknik..?