onsdag, augusti 06, 2008

Stiftelsen blir film

Asimov, Stiftelsen.Hade jag varit tjugo år yngre hade jag brustit ut i ett jublande: -Äntligen! Men nu nöjer jag mig med ett: -Åfan, vad kul. Det handlar alltså om att Asimovs stiftelse-trilogi ska bli film (upptäckte jag nu flera dagar efter alla andra).
Men det är inte säkert att det blir så kul, ett exempel på hur dåligt och icke boktroget det kan bli är ju Jag, Robot, med tråk-skådisen Will Smith. Men jag ska inte ta ut nåt i förhand, utan förhåller mig optimistisk tills jag ser slutresultatet.


DN, Reuters, Guardian, Coventry Telegraph
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

14 kommentarer:

Anonym sa...

Det är onekligen svårare att uppskatta Asimov när man lämnat tonåren bakom sig. Han är ju en pojkboksförfattare.

Fast det hänger mycket på regissören förstås. Filmversionen kan ju göras mer nyanserad än böckerna. Men helst utan Will Smith. Mitt tips till rollbesättaren är James McAvoy.

stationsvakt@gmail.com sa...

paradigm: James McAvoy ... tja, why not, han har ju ett ansikte som skulle funka att sminka till gammal man.

Anonym sa...

Pojkböcker? Ingen aning om det, men jag minns att min mamma läste och älskade stiftelsetrilogin när jag var liten. Har själv aldrig orkat ta tag i den, men borde kanske göra det någon gång?

stationsvakt@gmail.com sa...

Ullah: Säkert läses de av flickor också. Men de är "enkla" som pojkböcker.

Anonym sa...

Romaner blir sällan bra filmer. Det är ett så kort format! Noveller lämpar sig bättre.

Hur hela friden skulle de kunna få in stiftelsen i en film? Kanske en enstaka historia som utspelar sig i den miljön...

Angående Jag robot, så var det en ok film om man bortser från alla actionscener, och låter bli att jämföra med boken...

stationsvakt@gmail.com sa...

mumfi: Hmm .. hur många historier är det i de tre första böckerna? Typ 8? De kanske rationaliserar bort några - och gör tre filmer istället.

Anonym sa...

Pojkboksförfattare? Även jag var en gång fascinerad av scifi. Särskilt i nioårsåldern. Var svårt upptagen av hur man borde konstruera en rymdfarkost för att den skulle fungera i verkligheten (fanns inga på den tiden). Nu är jag dock mindre intresserad. Endast skräckfilmer och high school-filmer är tråkigare.

Skeppet på bilden ser förresten ut som en papegojfisk.

stationsvakt@gmail.com sa...

ab: De flesta nutida skräckfilmerna är tråkigare. Hur det är med high school-filmerna vet jag inte - har de någonsin varit bra?

Anonym sa...

Med skräckfilmr menar jag förstås inte fina saker som Frankensteins monster (Karloff) och rara King Kong. Utan såna där övernaturliga grejor. När böcker börjar hoppa omkring och genomskinliga tioåriga flickor i Lucialinnen ploppar upp blir det TRIST!

Amerikanska grabbars (10-42) drömmar om blonda tjejers tuttar och hur man ska manövrera för att komma i närheten av dem är också TRISTA! Lika trista som de blonda tjejrollerna i samma filmer. (Snoriga Willie och handsvettiga kevin vill att vi ska HÅNGLA. JAAAA, vilken bra idé!)

stationsvakt@gmail.com sa...

ab: Frågan är ändå lite intresssant. Alla genrer måste väl ha sina guldkorn, men jag kan ändå inte riktigt komma på nåt inom High School-genren. Skulle förresten Deltagänget räknas till genren?

Anonym sa...

Pojboksförfattare.. det var en ny variant. Sci fi i den formen är ju oftast filosofiska och med visionärsanda. Asimov är ju en av våra bästa författare förrutom böcker ligger han bakom en bunt vetenskapliga artiklar. Hmm pojkböcker är nog mer Hamilton och andra agent romaner.. synd det.

stationsvakt@gmail.com sa...

Erik: Med pojkbok kan man nog mena att han skrev om typiska grabbgrejor (som vissa tjejer också gillar): Stora imperier, rymdskepp och robotar. Just sånt man själv gick igång på. Inget illa om Asimov, men några djupa knarkfantasier a'la Dick skrev han ju inte.

Anonym sa...

;-)Nej kanske inte.. men måsta man göra det för att klassas som vuxenlitteratur. Visst skriver han om imperier och robotar.. och det är ju det som är problemet om man skall göra en film av det. Eftersom det är troligtvis det som kommer att hamna i fokus.. inte intressanta tankegångar som till exempel kollektivet kontra individen som i stiftelsen och jorden. Scifi är ju ofta bara en kuliss för att studera de stora filosofiska frågorna i livet.

stationsvakt@gmail.com sa...

erik: Så sant. Det är därför man kan ha vissa farhågor om projektet.