fredag, september 26, 2008

Vi lever i en bisarr tid

Vi delar ju in jorden i geologiska perioder, såsom krita, tertiär och kvartär. Vi delar in vår egen tid i olika perioder också, till exempel antiken och medeltiden. Jag undrar om inte framtida människor kommer att ge den tid som är just namnet: Den bisarra tiden.

Det räcker med att titta i tidningarna vilken dag som helst. Ta det här till exempel: En ung kvinna blir sparkad i ryggen, nedslagen, tagen struptag på och därefter rånad på sin mobil. Man blir hatisk när man läser det och vill bara straffa, straffa, straffa den som gjorde det.

Sade jag "den som gjorde det"? Fel av mig - jag menade naturligtvis dem - för de var ju för säkerhets skull fyra. Jag glömde att vi lever i Den bisarra tiden, och hatet övergår i en uppgiven huvudskakning.

Men i Den bisarra tiden frodas inte bara fega kräk som man borde göra Papier-maché av, utan även riktiga bizzaroider. Norge hyser just nu en sådan: Hoppemannen. Denne man betalar unga killar för att de ska hoppa på hans mage. Polisen vet dock vem han är, och förresten verkar det inte vara olagligt. En bisarr lösning på både den svenska och den norska situationen vore att sammanföra Hoppemannen och de fyra kräken.

Från det ena till den andra kan översättningar från engelska till svenska bli ganska bisarra också. Jag översatte en grej från filmsidan Variety. Den här biten ...



... blev den här.


---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag känner inte att just din blog minskar andelen bisarra saker här i världen :)
Det är därför jag läser den.

stationsvakt@gmail.com sa...

mumfi: :-D
Ja, man försöker ju.

Anonym sa...

haha, ja det där översättningsverktyget verkar ju fungera bra...

stationsvakt@gmail.com sa...

annarki: Man måste läsa översättningarna kreativt. :-)

Anonym sa...

Njaaa ... folk har ju gett sig på varandra i alla tider i allt från Världskrig till personrån mm med allt irfån urtida träklubbor sedan stenårldern fram till nutid med mer sofistikerade laserpunktmarkerade automatpistoler.Förmodligen för att göra dessa spektakulära överfall så mycket enklare och mindre smetiga.Så allt är ju inte enbart av ondo om man nu naturligtvis ser hur vi uppför oss som en mänsklig ras oavsett hur sofistikerade en del än påstår oss vara när det fortfarande är samma apa bakom rodret som för tiotusen år sedan.

Pelle

(Alias : Pelle Sabotör)

stationsvakt@gmail.com sa...

Pelle: Och en annan sak - vad gör det om hundra år. :-)