fredag, oktober 31, 2008

Bor det muslimer i Haram?

Efter helgen kommer Halal-tv ... på tv. Programmet som vill ge en bild av Sverige, sett ur tre unga muslimtjejers ögon. Jag kollade upp vad ordet Halal betyder, och enligt Wikipedia står det för vad som är tillåtet för muslimer. Inte bara när det kommer till sånt man kan käka (tillåtet - otillåtet), utan på alla områden.

Motsatsen till ordet Halal ska enligt uppgift Haram vara. Jag var tvungen att kolla upp det ordet också, och medan jag gjorde det upptäckte jag att det faktiskt finns ett ställe som heter Haram. Det är en kommun på västkusten i Norge. Jag vet inte hur Harams befolkningssammansättning ser ut, men jag är lite nyfiken på om det bor några muslimer där.

---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Då muslimsk teologi förutsätter att muslimer alltid lever under sharian i en muslimsk stat har vägledningar utfärdats för hur de som lever i ickemuslimska länder skall förhålla sig till detta. I en av dessa pläderas för att muslimerna ska organisera sig med siktet inställt på att skapa en livskraftig muslimsk gemenskap baserad på islams principer. Man förordar vidare självald geografisk segregation genom skapande av områden med stor andel muslimer. Muslimerna ska bygga moskéer, islamiska center och egna muslimska skolor. Till varje pris ska de undvika att assimeleras. Dock bör de interagera med det övriga samhället i syfte att sprida islam (Dawa). Varje muslim förväntas att på något sätt bidra till den övergripande strategin. Det yttersta målet är muslimsk majoritet och att hela landet en gång skall styras enligt islam. (M. Ali Kettani "The Problems of Muslim Minorities and their Solutions" in Muslim Communities in Non-Muslim States, utgivet av Islamic Council of Europe. 1980. s.96-105)

stationsvakt@gmail.com sa...

anonym: Det där låter ju rätt läskigt. Men jag känner några muslimer, och de är ungefär lika mycket muslimer som jag är kristen: De känner alltså sig ungefär lika träffade av din beskrivning som jag skulle ta åt mig av en beskrivning av Knutby församlings missions-policy.

Anonym sa...

Undrar mest över vad i tusan godiset som är haram verkligen innehåller.
Fast jag vill nog inte veta det på riktigt.

Sansval din captcha där låter som ett riktigt namn.
Sansval den enda riktiga kylen du behöver.

stationsvakt@gmail.com sa...

urban: Jag googlade på ordet: "Menade du: Sundsvall"

Anonym sa...

ja ock?
där är det väl kallt.

stationsvakt@gmail.com sa...

Undan: det är det, vilket beror på att de som bor där alltid tar det så kallt. :-)