fredag, oktober 17, 2008

Fantasyvärlden Tanzania

"I am in a world... of shit", säger Private Gomer Pyle i Full Metal Jacket. Jag skulle kunna säga att: I am in a world of fantasy, för det är jag. Jag läser nämligen Terry Goodkinds bokserie om Sanningens svärd just nu. Jag gillar inte böckerna särskilt mycket, men för tillfället är de allt jag har att läsa.

Jag är alltså för tillfället i en påhittad värld, en värld som innehåller drakar och spöken och magi. En värld som, precis som all fantasy tycks göra, utspelar sig i en tidig medeltida påhittad tid. En tid då man trodde på tomtar och troll. Människan har sedan långa tider tillbaks vuxit sig ur detta ... not.

Om man placerar en albinos kropp i en guldgruva kommer guldet upp till ytan. Om man använder kropssdelar från albinos som bete får man stora fiskar. Ligor mördar albinos och säljer dem till häxdoktorer. Albinos i Tanzania lever in a world of shit. De lever i sagovärlden.

Jag kommer ingenstans med det här. När jag började skriva tänkte jag att jag säkert skulle komma fram till nån slags slutsats, men det har jag inte gjort. Jag sitter och skakar på huvudet istället. Nå, en sak i alla fall - det finns albinos som sparkar tillbaks.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , / GP, AB, nyheter24
---
Terry Goodkinds fantasyböcker kommer förresten som tv-serie.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Efter som du inte kom till någon kärna i inlägget kan jag lägga in en kommentar utan mening...

På en resa i Mali för många år sedan var jag till en by där de väver och färgar textil på ett speciellt sätt. Hos en av familjerna stötte jag på en flicka som var en kortare kopia av mig själv. Hon var albino.
Lika blek och fräkning som jag, blå ögon och blont rufsigt hår. Hon och jag var lika fascinerade av varnadra och kunde inte slita blicken från varandra. Som många albinos så hade hon nedsatt syn och kom väldigt nära för att se ordentligt. När hon granskade mig allvarligt en stund växlade hon plötsligt över till VÄRLDENS bredaste leende, hon såg likheten!
Det var ett roligt möte :)

Idag skulle jag ha gett henne mina solglasögon som skydd för den starka solen. Albinos har ofta väldigt känsliga ögon och hon skulle ha behövt dem bättre än jag. Men det är lätt att vara efterklok.

Ha en trevlig helg :)
/PQ

stationsvakt@gmail.com sa...

paljettenq: Vad rörande. :-)
Ha en bra dag själv. :-)

Anonym sa...

Vad är det du inte gillar med Sanningens svärd? :) Att det är fantasy eller? Fundera en stund över de moraliska och filosofiska grunderna i serien. Då blir den en aning bättre än vilken fantasyserie som helst.

stationsvakt@gmail.com sa...

randler: Jag vet inte vad det är .. kanske personbeskrivningarna - bakgrunden - klarades av lite väl snabbt.