fredag, oktober 24, 2008

Illustrationer istället för foton

Artiklarna "Fler negativa till mångfald" och "Så tycker svenskarna om invandrare" illustreras med en liten ansikts-närbild på en burqakvinna. Under fotot står fotografens namn och Scanpix.



Jag antar - jag gissar - att DN betalar för bilderna. Vad kan det kosta tro? Ingen aning, säkert inte så mycket och man betalar säkert för fler än en bild i taget. Men varför?

BURQABilden här bredvid tog mig ca 3 minuter att tillverka i PowerPoint och är dessutom helt gratis. Nå, den är inte lika suggestiv som sin förlaga, med skuggor och så, men det hade jag kunnat fixa om jag ville lägga ner lite mer tid. Varför betala när man kan få't gratis?

Jag undrar hur det skulle tas emot om tidningarna började använda mer illustrationer över huvud taget. Hur skulle DN och SvD se ut om så vore? Antagligen annorlunda. Om någon av dessa tidningar - som ett experiment bara - skulle välja att byta ut foton mot illustrationer helt och hållet, bara under en dag - det skulle vara ganska intressant att se hur det blev och såg ut.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

16 kommentarer:

Josefin sa...

Kul tanke, skulle få dagstidningen att nästan dra åt serietidningshållet, utseendemässigt : )

stationsvakt@gmail.com sa...

josefin: Eller hur. Tänk om de dessutom höll sig till en viss färgskala, och dessutom inte höll på med skuggor och sånt, då skulle det verkligen kunna bli serietidningsaaktigt.

En idé vore om de en gång i månaden hade en tecknare för ett nyhetsdygn. Det skulle vara tvunget att vara en snabb en för han/hon skulle illustrera alla nyheter som skulle vara bildsatta.

Anonym sa...

DN har ju hon (min gamla lärare) Stina Eidem (eller något liknande) som tecknar en jäkla massa. Blir lite trist tycker jag.

Fast med variation kan det nog bli kul.

stationsvakt@gmail.com sa...

rvs: Bildgooglade på henne: lite för kulturkoftetantigt för min smak.

DJ sa...

Bra idé att ha illustrationer. Dock ser målningen lite väl aggresiv ut. Varför? nyfiken.

stationsvakt@gmail.com sa...

djingen: Det aggressiva är slarv från mig. Jag använde det göra-streck-verktyg i PP som gör allt lite kantigt. Det beslöjade i blicken försvann dessutom då jag lät irisen ligga mitt i ögat.

Anonym sa...

Din kvinna ser lite butter ut...till och med lite arg ut.
Jag läste rapporten om invandringssynen och förfärades över att mer än 20% svarade att de skulle helst vilja bo i ett demografiskt och entniskt "rent" samhälle/stadsdel.... och att så många tycker att det vore bra att kunna bo i gatedcommunitys...
Usch, var är vi på väg?

stationsvakt@gmail.com sa...

paljettenQ: Det är därför hon ser butter ut - för att hon måste bo utanför det gejtade communityt.

Anonym sa...

Den bästa bild/bildtextsättning jag sett i dagspressen - utanför nyhetssidorna i alla fall - fanns i en recension av NT '81 i Sydsvenskan. Mitt på sidan tronade en bild av hur Jesu kors reses, signerad Gustave Doré (familjebibeln!) och bildtexten löd "Jesus, numera på Golgota". :D

Bibelkommissionen hade varit litet väl konsekvent (men inte helt foträt) med att närma namn och ortnamn till originalet, och därmed blev det Golgota och Kafarnaum. I Bibel 2000 heter det återigen Golgata.

PS. Det tycks vara någon bugg mellan min dator och blogspot-servern, osäkert var, som tvingar mig att ange en hemsida här - väljer google...

Anonym sa...

Stina Wirsén ska det väl ändå vara.

Otroligt bra idé. Om Expressen hade haft en gnutta av den bildjournalistiska ambitionen kvar som en gång var deras speciella signum skulle de köpa en sådan idé direkt.

(Jag får bara sköna wv idag. Nu sager den "pastro".)

stationsvakt@gmail.com sa...

magnus: En tidning helt illustrerad i Gustave Dorés stil skulle regera tungt. Men kan någon teckna så idag? antagligen inte. Jag skulle vilja ha ett photoshopfilter som omvandlar skuggor tiil såna där streck Gustave Doré skuggade med.

håkan: Det fanns faktiskt en tecknare vid namn Stina Eidem. :-)

Anonym sa...

Johnnny: han gjorde tidningsteckningar också, den här från Londons east End är en goding: http://www.cf.ac.uk/encap/skilton/illustr/Dore121.html

Josefin sa...

Johnny, om teckningarna ska vara i Dorés klass så får tecknaren vara riktigt flink med pennan : )
Annars gillar jag Jesper Walderstens illustrationer. De är lite enklare för att uttrycka sig milt.

stationsvakt@gmail.com sa...

magnus: Som du sa - en goding.

josefin: Ja, Doré skulle nog inte hinna teckna ikapp med nyhetsflödet. :-)

John sa...

Det är nog dyrare - och tar framför allt längre tid - att använda sig av illustratörer än fotografer, skulle jag tro.

Om DN använde din bild och fotografen du kopierat såg den skulle de dessutom hamna i ganska rejält upphovsrättsligt blåsväder.

stationsvakt@gmail.com sa...

john: Nja .. min bild var ju väldigt stiliserad, så jag kunde ju ha haft massor med bilder som förlaga.