Ett citat kan ha samma funktion - om man lägger det lite indraget och lite skild från övrig text. Om jag till exempel tar en random artikel ur dagens SvD och plockar ett citat ur den, då kan det se ut så här:
Det finns inga bra förklaringar till att arbetslösheten är så stor i Botkyrka om man jämför med andra kommuner.... och så fortsätter texten efter citatet. Håll med om att det lättade upp lite. Jag skulle tro att det lättar upp ännu mer, samt förstärker det man skriver om, ifall man kombinerar citat och bild. Via Tyskungen hittade jag till Wendelas brodyrverktyg, och använder jag mig av det blir det så här.
/kommunalrådet Katarina Berggren (s)
Effekten är uppnådd, tycker jag. Jag har inte läst artikeln i och för sig, och vet egentligen inte vad det pratas om, men nu helt plötsligt har något som någon har sagt upphöjts till ett slags bevingat ord, samt gjort min text mera läsvänlig. Jag tycker det funkar.
---
Läs även andra bloggares åsikter om citat, bilder, illustration, , läsbarhet
6 kommentarer:
Bra tips!
Istället för att ha en text och leta efter en passande bild brukar jag ha en bild men svårt att finna en passande text.
maria å: Känner igen problemet. Nå, en bild säger mer än tusen ord, som det heter. :-)
Det skönaste är när någon slänger in en illustration som bygger på någon egen association snarare än att rakt av illustrera det som skrivs. Om någon skriver om hösten och illustrerar med höstrusk eller höstlöv lättar det upp, javisst. Men om illustrationen istället är tändstickor, en bokhylla eller en ål lyfter det hela upplevelsen. Plötsligt är det lite "I huvudet på John Malkovitch", både texten och livet lättas upp.
Det där har jag inte riktigt tänkt på, eller i alla fall satt ord på, förrän nu. Tack Johnny-Ponny! (Illustration: Gammal farfar i gungstol.)
håkan: Man kanske skulle illustrera sina poster med .. fisk. :-)
Tack för tipset...
Även jag har broderat nu.
Captcha: lemiam
ninja: Såg det. Snuskigt. :-D
Skicka en kommentar