söndag, november 02, 2008

En bra teori

Jag såg Fellini-filmen igår. Det är en sån där film jag bara har sett snuttar ur förut; början nån gång, slutet nån gång, mitten nån annan gång. Igår såg jag hela. Första trekvarten var lite seg och svår att komma igenom, men sen var det nåt som släppte. Efteråt tyckte jag att: Fan vilken bra film.

Filmen innehåller en scen där barnen, nedstoppade i sängen med dörren stängd och lampan släckt rabblar fram en liten ramsa för att få ögonen på ett porträtt att röra på sig: Asa Nisi Masa, Asa Nisi Masa ...



Asa Nisi .... Va - Åsa Nisse?!

Ja, nog åkallar de Åsa Nisse alltid. Hur kan det komma sig? Hur kan Fellini känna till Åsa Nisse, och bli inspirerad av hans namn? Tja, min teori är att Fellini och Åsa Nisse träffades på Sardinien. Hurdå? Jo:



och filmen Åsa-Nisse på Mallorca är ungefär samtida, och mittemellan Italien och Mallorca ligger Sardinien. Skulle det inte kunna vara så att på ledigheterna mitt i filmskapandet tog sig regissörerna ibland små semestrar? Till exempel på Sardinien. De skulle kunnat ha träffats där och blivit inspirerade av varandra. Både Fellini-filmer och Åsa Nisse-filmer är ju ofta ganska surrealistiska upplevelser, så min teori är nog rätt bra.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Konspirationsteori? Nääää!

stationsvakt@gmail.com sa...

mrarboc: Men ibland är såna teorier sanna. Nästan alltid, faktiskt. Det är så, men regeringen försöker få oss att tro att det inte är så. Men det är det. :-)

Anonym sa...

De har säkert supit till det, regissörerna.
Känner en man (:-) som för typ ett antal år sedan körde sopbil i Sthlm, bl a på ambassader (där fick de alltid sprit och cigarretter av jänkarna och vodka av ryssarna). John Elfström var...enligt mitt sanningsvittne...tja, inte helt trevlig om man säger så...och där fanns alltid MASSOR av flaskor att avhämta... Hrm!
M v h Molly Ginger.

stationsvakt@gmail.com sa...

Molly: John Elfström verkar ganska otrevlig även på film. :-)

Anonym sa...

Nja. Beror väl på rollen.
Han är ju mkt bra i t ex Gäst hos verkligheten. Spelar fadern i en religiös familj.
M v h Molly Ginger.

stationsvakt@gmail.com sa...

Molly: Åhå. Jag har nog bara sett honom i Åsa Nisse.

Anonym sa...

Just det.
Åsa-Nisse och Klabbarparn i våra hjärtan.
Och Sjökvisten med sitt "Fröken Britta"! Bröllopskonfekt o s v.
:-) Molly G.

stationsvakt@gmail.com sa...

Molly: ja det är också kultur. Nån slags. :-)

Ozjeppe sa...

Jag måste säga att det här är en av de sk "hyllade" rullar som jag tycker är totalt pretentiöst skit, ärligt talat. Snyggt gjord, men känns som Fellinis egen artistiska självbekännelse som bara blir skrikigt, arty-farty och förvirrat, osammanhängade dravel. Minns nån rhumbascenen på stranden... WTF?!

Nä, tacka vet jag "La strada"...

stationsvakt@gmail.com sa...

ozjeppe: På tal om La Strada så läste jag nånstans för ett tag sedan att det gjordes gulliga Gelsomina-dockor som mercendice till den. En sån skulle man äga.