söndag, december 28, 2008

Tolv låtar som ska säga något om mig

Det var väl mymlan som startade det: "Visa mig din musiksmak och jag ska säga dig vem du är", och många har hängt på.
Gör en lista med tolv låtar som är viktiga för dig. Det behöver inte vara de tolv bästa, eller ens de tolv du lyssnar på mest, men det ska vara tolv låtar som säger något om din person eller ditt liv. Skriv gärna en motivering, någon rad om varje låt eller lite mer omfattande om hela listan.
Nå, några motiveringar blir det inte, och förresten är detta svårare än man först kan tro. En låt kan ha betytt något för en någon gång i förfluten tid, medan man hatar den i dagsläget. Och om en låt kan man tänka: "Åh, den hääääär låten...", när man råkar höra den och är på ett visst humör, medan man vid andra tillfällen fnyser: "Usch! Den här." när den råkar spelas.

Så listan får bli ganska random. Låtarna betyder något för mig, eller har betytt något för mig. Ibland har det varit för att jag har mått finfint när jag först hörde låten, och ibland har jag mått uselt men att den har fått mig att må finfint. Oftast kanske det handlar om sentimental nostalgi bara.

Jag lägger inte upp en massa youtube-filmer här, för min blogg tenderar att bli alldeles för grafisk ibland. Istället skriver jag ner de tolv låtarna och så får man youtuba själv. Här är Spotify-länken, och här är låtarna
Telephone Line - ELO
Bleeding - The Tiger Lillies
The 6-Teens - Sweet
Scarborough Fair - Simon & Garfunkel
Sound and Vision - David Bowie
Stereotypes - The Specials
Omkring tiggarn från Luossa - Hootenanny Singers
Havet ligger blankt - Reeperbahn
Give Back My Man - the B-52's
Davy's on the Road Again - Manfred Mann's Earth Band
Suspended in Gaffa - Kate Bush
Gallret - Ulf Dageby
Om låtarna säger något om mig låter jag vara osagt, men antagligen formas vi av musiken vi lyssnar på såsom vi gör av miljö och umgänge. Så om nu låtarna ändå säger något om mig, så vet jag i alla fall inte vad. Och om jag förresten hade gjort listan igår eller imorgon så hade den antagligen sett något annorlunda ut.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: