Rubrik i SvD: Dödlig mängd trikinlarver i vildsvin; "Om köttet skulle ätas rått skulle den mängden larver kunna vara dödlig".
Trikiner är ett ord som dyker upp då och då. Just rått kött är väl nåt man ska passa sig för, har jag hört. Isbjörnar kan ha en jäkla massa trikiner i sig, har jag också hört, så polarforskare kan inte käka isbjörnar utan vidare sådär. Men vad tusan är en trikin?
Wikipedia hade naturligtvis svaret - det är en liten rundmask, en parasit. Den tar sig, via att man får i sig den med maten, in i muskelvävnaden, där den skapar oreda och orsakar inflammationer.
Jag hittade en sida med stora närbilder på den vanligaste trikinen, Trichinella spiralis, och det är därifrån jag har tagit bilden (fast jag färglade den).
---
Läs även andra bloggares åsikter om maskar, trikiner, muskler, parasiter / Credit till Dr. Dickson för bilden.
6 kommentarer:
...låter läskigt likt stella polaris!
stella: Ja - hur ser du ut i extrem närbild? :-)
Det pratas om trikiner i fläskkött, vilket är anledningen till att vi inte äter det blodigt. Men jag har hört att det bara är en kvarleva från andra världskriget, då handhavandet av köttet var sämre och att man därför aldrig åt det annat än väl tillagat. Jag skulle inte få för mig att käka fläskkotletterna blodiga, men är det egentligen någon fara? Btw har jag ätit björnkött (ej isbjörn) men det var tvunget att stekas väldigt hårt just pga trikiner.
The Season: Björnkött, så exotiskt. Gott? Jag antar att man inte äter just rovdjur så ofta.
Tja, det smakade lite speciellt och det var mest för att testa, själva smakupplevelsen var väl ingen jättehöjdare. Det var björnfärs från en restaurang i Göteborg som vi tillverkade pannbiffar av.
Efter att ha läst min kommentar här ovan på nytt, så vill jag bara förtydliga att jag trodde att det var ryktet om att det finns trikiner i köttet som lever kvar, inte själva trikinerna :) ..
The Season: Ryktet om min död är betydligt överdrivet, sa trikinen. :-)
Skicka en kommentar