onsdag, januari 28, 2009

Torkad kiwi

En kvinna på jobbet fick hitskickat en påse godsaker från sin morsa i Iran. Torkade och tunnt, tunnt skurna skivor av apelsin och kiwi. Jag är rädd att hon få skicka efter mer, för jag har decimerat påsen ordentligt.

Om vi tar kiwin så är skivorna riktigt tunna, som sagt, och torra som chips. Men när man lägger dem i munnen sväller de upp och smakar skitgott. Jag fick för mig att testa lite egen tillverkning. Vi hade en kiwi liggande i en skål här, och jag skivade den och lade på ett hushållspapper.

Det var mitt på dagen igår, och nu på morgonen var skivorna (nästan) helt torra. Och goda. Mycket goda. Men att använda just hushållspapper var ett misstag, för skivorna hade liksom blivit ett med pappret, så när jag åt så åt jag även hushållspapper.

Så vad göra? För jag vill utveckla det här. Ett finmaskigt galler att lägga skivorna på? Smörpapper? Nån som har tips?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag brukar torka kantareller, bär och örter antingen på en "trall" som jag har klätt med myggnätsaktigt tyg... eller trä upp dem på tråd och hänga upp. Chilli gick finfint att trä på tråd som en klase, men kiwi får man nog separera på lite för att de inte ska fastna i varandra.

Iranska torkade kärsbär och pyttesmå fikon är MUMS!

Peace in mind sa...

Låter som att äta kola med pappret på...men akta dig för fruktchock...du som är van vid Gorby´s:)

Pumita sa...

Hmm, slö som jag är letar jag fram det i första bästa "turkaffär".

stationsvakt@gmail.com sa...

paljettenq: Torkat ÄR verkligen gott.

Pim: Fruktchock - en mildare variant av fruktansvärd chock. :-)

stationsvakt@gmail.com sa...

Pumita: Fusk. Själv är bäste dräng.

p sa...

På smörpapper i eftervärme på ugnen över natten, med luckan lite på glänt.
Vill man va lite mer hardcore kan man vända skivorna en gång i timmen och pensla med sockerlag, då blir de som chips.
Tycker man smörpapper är bökigt, det brukar ju rulla ihop sig, så kan man införskaffa en silikonbakduk från närmsta köksdetaljhandel. Går att återanvända i en evighet.

stationsvakt@gmail.com sa...

pat: Tack för påminnelsen. En sån duk har jag ägt, och den höll i evigheter. Den hade jag glömt.

Peace in mind sa...

du förvånar...ägt en silikonbakduk?

stationsvakt@gmail.com sa...

Pim: Jupp. De är grymma - funkar till allt i ugnen.

Peace in mind sa...

Tur att du lade till - i ugnen...

stationsvakt@gmail.com sa...

Pim: Så kinky är jag väl inte..trots att jag har varit innehavare av en silikonbak ..duk. :-)