måndag, mars 09, 2009

Lätt och kul

En sak som roar mig, och som jag brukar syssla med då och då, är att förfula människor. Inte människor jag känner och medbloggare, utan pösiga kändisar, typ artister och politiker - såna vars ansikten man hittar på nätet och som är rejält photoshoppade.

Att folk låter sig photoshoppas till seriefigurer kan bero på tre saker. Antingen att de börjar bli gamla och inte vill visa det, eller på att bilder nu för tiden ofta är väldigt högupplösta och att man inte vill se ut som ett månlandskap, eller på att man är allmänt fåfäng bara, och vill se "snygg" ut.

Nåväl, det som är tillfixat kan för det mesta avfixas, åtminstone om bilderna håller en någorlunda hög kvalitet. Det är väldigt enkelt också, i Photoshop. Så här kan man gå till väga för att göra en tappa-den-fina-masken-bild:1: In med bilden i Photoshop.
2: Kopiera den så den hålls i minnet.
3: Dubblera bildens lager, och håll den övre - kopian - markerad.
4: Sedan: Image --> Desaturate. Sedan: Filter --> Other --> High Pass (lågt värde, så att det blir tunna streck). Okeja.
5: Nu, inne på lagermenyn, är det övre lagret grått. Ovanför där står det "Normal" - det är det översta av ett gäng blandninglägen. Välj: Overlay (eller något av light-alternativen under Overlay - vilket som känns bäst.
6: Platta till bilden (Layer -->Flatten Image). Är du inte nöjd kan du mörka bilden med till exempel Levels, och du kan också göra om hela den ovan beskrivna manövern.
7: Du har fortfarande originalbilden i minnet - klistra in den ovanpå den numera rätt skrynkliga bilden.
8: Använd något av lassoverktygen och gör en markering över ansiktet (till exempel i form av något uppsprucket, såsom på min bild).
9: Tryck på Delete.
10: Sedan: Layer --> Drop Shadow. Klart.

Det här kan säkert göras på många olika vis, och säkertenklare vis än vad jag har beskrivit. Grejen är att det är lätt - och kul.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

7 kommentarer:

Larsson sa...

Kul! Hm... undrar hur det skulle bli på en bil - gärna då av amerikanskt snitt?

Ludmilla sa...

Det verkar ju lite i en annan riktning än skönhetsidealen...
Har du något knep för att göra folk tjockare också? Äldre?

Johnny sa...

Larsson: Skulle väl funka, antar jag, ifall bilen är skönhetsretuscherad. Gör man sånt på bilar?

Ludmilla: Jag är dålig på sånt. Förtjockning kräver för mycket jobb, tycker jag, och när det kommer till föråldring lyckas jag bara skapa zombies.

Petronella sa...

Snyggt!!

Johnny sa...

petronella: Tack. Och som sagt, väldigt lätt.

Pumita sa...

Det blev ju jättesnyggt! Men att förfula - hmm, Michael Jackson - en tanke bara...

Johnny sa...

Pumita: Det gör han så bra själv.