torsdag, april 09, 2009

Jesus vs Zombies

Jag läser om skärtorsdagen på Wikipedia, och börjar av någon anledning att tänka på Jesus. Enligt många var det just på den dagen Jesus förklarade (för sina lärjungar) symboliken med kropp/bröd och blod/vin. På en annan sida läser jag om Aposteln Paulus, som skriver följande i sitt första brev till Korintierna:

[...] tog han ett bröd, tackade Gud, bröt det och sade: ’Detta är min kropp som offras för er. Gör detta till minne av mig.’ Likaså tog han bägaren efter måltiden och sade: ’Denna bägare är det nya förbundet genom mitt blod. [...]
Jesus ja, han dog ju dagen därpå. Men sedan gjorde han något ovanligt, nåt som de flesta inte gör - han återuppstod. Känns detta beteende igen? Ja just det: Zombies. Var Jesus en zombie? Nä, ingen äkta i alla fall. Det finns vissa skillnader, av vilka en har med citatet här ovan att göra. Här är skillnaderna och likheterna mellan zombies och Jesus.

Återuppståndelse:
Jesus återuppstod.
Zombies är återuppståndna.
= Likhet.

Ätande:
Du äter Jesu kropp och blod.
Zombies äter dig.
= Skillnad.

Vatten:
Jesus tar sig fram ovanpå vattnet.
Zombies både simmar under vattnet och går på botten (se Fulci's "Zombi 2" respektive "Land of the Dead").
= Skillnad.

Följande:
Jesus hade både följare och förföljare.
Zombies förföljer.
= Skillnad.

Hjärnan:
Jesus vill ha din hjärna.
Zombies vill ha din hjärna.
= likhet.

Här verkar det faktiskt som att Jesus trots allt inte är en zombie. Men jag skulle säkert kunna tänka ut fler exempel, och då kanske utgången skulle bli en annan. Men tänkande innebär att hjärnan mår bättre, och faktiskt - man vill ju inte bjussa varken Jesus eller zombies på en välmående och fräsch hjärna, ifall oturen skulle vara framme. Bättre då att hålla den på lågvarv och så att säga som i träda. Jag tror man bloggar bättre då.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Ludmilla sa...

Tack för att du redde ut detta. Det var faktiskt precis det jag satt och funderade på och tänkte att hur ska jag kunna förklara detta för mina barn. Nu vet jag! ; )

Glad Påsk på dig!

Johnny sa...

Ludmilla: Glad påsk på dig med. :-)

Fred sa...

Jesus borde väl dock ha skapat den första zombien i och med Lazarus? :)

Johnny sa...

Fred: Ja just det, det stämmer ju. :-)