Astronauten Edgar Mitchell tror att vi har blivit besökta av aliens, och att "Roswell" är sant. Antagligen är han lite ovanlig för att vara i den positionen han är i. Men han tycker mer självklara saker också, läser jag i Aftonbladet, och det är att vi förr eller senare bör lämna vår planet. Just nu är vi alla ägg i samma korg, så går det åt skogen är det kört. Bättre då att dela upp äggen i olika korgar, i den mån vi är kapabla till det.
Men han låter som att vi måste dela upp äggen på grund av solens livslängd, åtminstone får man det intrycket i artikeln: "Solen kommer att brännas ut, vi måste lämna den här planeten om vi ska överleva.", säger han. Men hallå! Solen kommer, om man ska tro på det Wikipedia säger om solens ålder och framtid, att vara rätt okej ett bra tag framöver: "Under uppskattningsvis 5 miljarder år framöver händer ingenting drastiskt.".
Jorden har funnits i ungefär fyra och en halv miljarder år och vi människor kom in först på sluttampen, så vi snackar tidsrymder här. Människans hela existens är bara en blinkning i solens liv. Det finns såklart en miljon skäl till varför vi måste fortsätta - och utöka - våra ansträngningar att nå ut i rymden, men inte verkar solen vara en av dem.
---
Läs även andra bloggares åsikter om jorden, solen, astronauter
10 kommentarer:
Nu behövs det väl eventuellt inte så stora förändringar som solen får under 5 miljarder år för att livet på jorden skall påverkas.
Och han sade ju inte direkt "omedelbart!"
J K-H: Nä, det har du rätt i, men artikeln gav ändå lite intrycket att han såg solen som ett slags hot.
Ja det är ju lite tråkigt det där med solen, att den blir borta alltså. Men vad som kanske är mera skumt i artikeln är att han verkar ha "fått et uppdrag" att meddela detta?
Se där finns det nåt att fundera på.
Kan det vara terrorister som med detta hoppas att alla väst orienterade åker i väg på raketer snabbt som attan och lämnar jorden fri att äga?
Eller har han fått solsting?
Jadacool: Man får tänka på att gubben är 78 - då får man lov att vara lite far out in space.
Från Lars2222
Er nu inte helt enig copy/paste från danske politikken :)
Og jeg er enig, inte at det sker her och nu.
Men att sige solen holder 5 millarder år, är att tale om att der inte kan hände en olcyke på et akraftvärk eller lad os tale 50 år ut i tiden , fusion anläg.
Inde jag läste den artikel, bemärket jag själv att solen skinnet men inte varmet,her den anden dag.
Normalt præges Solen af solpletter og af udbrud, hvor stjernen slynger enorme partikeludladninger ud i rummet.
Men den er umanerligt stille for tiden, skriver BBC. Faktisk har den ikke været så stille de seneste 100 år.
Solen med 11 år lange 'årstider'
Almindeligvis er Solens aktivitet præget af en 11 år lang cyklus, hvor dens overflade i perioder er særdeles aktiv. Perioden præges af mange solflammer og af store gasskyer på størrelse med mindre planeter, der sendes ud i rummet.
Bagefter følger en mere rolig periode med færre solvinde og solpletter.
Stilhed på overfladen
Forskerne har ventet, at dens overfalde atter ville blive mere aktiv de seneste par år, men det er ikke sket. I stedet har der ikke været så svage solvinde de seneste 50 år.
Når det gælder solpletter - køligere områder på overfladen, typisk på 50.000 kilometer i diameter - så har der de seneste 100 års tid ikke været færre end der er nu.
Ifølge professor Louise Hara fra University College i London er forskerne uenige om, hvorvidt solen snart træder ind i et mere normalt aktivitetsniveau, eller om den fortsætter med at være forholdsvis passiv.
Kuldeperiode efter sol-'pause'
Det skete sidst omkring år 1700, hvor det kunne mærkes på Jorden.
Det såkaldte Maunder-minimum førte til en kold periode, kaldet 'Den Lille Istid', hvor vintrene blev bidende kolde, og somrene endte med at være præget af nedbør og lave temperaturer.
Der er dog uenighed om årsagen: Nogle forskere vurderer, at solens lave aktivitet spillede ind, mens andre giver skylden på vulkanudbrud, hvis askeskyer lagde en dæmper på mængden af sollys, der ramte Jorden.
Længere perspektiv i solaktivitet
Over for BBC tilbageviser professor Mike Lockwood fra Southhamptons Universitet teorien om solens lave aktivitet som årsagen til Maunderminimummets kølige periode.
Han peger på, at Solen i 1985 var yderst aktiv, og at det ville have slået igennem for lang tid siden, hvis teorien skulle holde. Han mener i stedet, at der under den velkendte 11-års cyklus ligger en anden, mere langstrakt rytme, der måles i århundreder.
»Vi må vente, at det vil vare mere end hundrede år, før vi når ned til værdierne fra Maunderminimummet«, siger han
Hmmm.... 78 år senil ? Solens bränsle tar slut....
Lars2222: "Men den er umanerligt stille for tiden" - Fan, skräms inte! :-/
bergfalken: Även hjärnor har en livslängd; btw så läste jag att just hans hjärna var inriktad på scientologin.
Artikeln bygger på väldigt gamla teorier. De nuvarande ger oss ca en miljard år innan solen börjar förändras så pass mycket att klimatet på jorden blir obeboligt för större livsformer. Däremot kommer det sen dröja upp mot 5 miljarder år innan solen expanderat så mycket att Jorden slukas - men det är "över" för Jorden som en grön/blå planet redan redan om 1-1.5 miljarder år.
Jag gick in och tittade på wikipediaartikeln. Den är ju en uselt omskriven variant av den engelska - där de korrekta siffrorna om en ökenplanet anges vid 1 miljard år precis som jag sa. Den svenska wikipedian visar åter sitt fulaste tryne.
Terra: Ja, så är det ofta, att man upptäcker felaktigheter på den svenska versionen av Wikipedia. Men går man in och ändrar? Njäää... inte jag i alla fall. Men i alla fall, just det om solens kommande förändring, som jag skrev om, stämmer ju ändå.
Skicka en kommentar