fredag, april 03, 2009

Straffen har blivit mesigare med tiden

Konstantin (den store) blev romarnas förste kristne kejsare. Man kanske kan tro att allt blev kristet, mysigt och snällt i och med detta, men det stämmer inte. Dock började saker och ting mjukas upp så smått.

Till exempel kunde man fortfarande bli dömd till döden på arenan, men nu slapp man åtminstone brännmärkas i ansiktet först. Man fick fortfarande ha slavar (och slå ihjäl dem om de inte skötte sig), men man fick inte splittra en slavfamilj.

Du ser tendensen va? De kristna har aldrig varit främmande för att straffa, men straffen har blivit mesigare över tid. Fast frågan är om det inte har gått lite väl långt i mesighet nu.


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , / Om Konstantin på Wikipedia.

11 kommentarer:

mrarboc sa...

Jo, det hade varit manligare att släppa in ett lejon i affären än att hälla mynt på golvet.

Johnny sa...

mrarboc: Eller så kunde han tagit dem som slavar.

Elisabet sa...

Ja, för brottslingarna är det en evig tur att jag inte är enväldig domare eller stiftar lagar.

Då hade t.ex. den 21-årige mannen på Rosengård i Malmö; han som sköt en annan mans hund så där tjopp, bara .., (för att hundägaren vägrade att bussa sin hund på poliserna som var där .., det var upplopp ...), då hade nog den mannen, han med det skarpladdade vapnet, inte fått sex månaders fängelse, nej, han hade med största säkerhet fått ett skott i skrevet av fru Domaren.

mrarboc sa...

Problemet var väl att han försökte behandla dem som slavar som skulle arbeta utan betalning, men hedningarna på kronofogden gick inte med på den självklarheten;-)

Johnny sa...

Elisabet: Fick han bara sex månader? det var futtigt. jag har för mig att han, förutom att döda hunden, också dödshotade ägaren med pistolen.

mrarboc: Han skulle behöva utropa sig till enväldig härskare först, och då skulle hans egna regler gälla.

Magnus sa...

Om man tänker sig att den andra bilden föreställer en SS-man som släpper Zyklon B-kristaller ner i en gaskammare så är den ju ruggig, just för att den är så opersonlig. Men det hade nog inte varit trevligt att bo i det gamla Assyrien heller...

Johnny sa...

Magnus: Nä, varken i det gamla assyrien eller det gamla tyskland. jag tror vi lever i den bästa av världar just nu (eller möjligen strax efter).

Urban sa...

Tror nog att Runar hade tänkt ut något mer djävulskt med det där än vad det verkar vid första anblicken.
Massa mynt är det, en uppenbar att få ryggskott om man försöker lyfta dem. Ryggskott ger sjukskrivning. En sjukskrivning för en småföretagare kan vara katastrofal. Rörelsen kanske går omkull, arbetslöshet. Taskig A-kassa. Börjar dricka, hamnar i social misär.
Till slut ser de ljuset i den mörka tunneln efter år av elände.
Jesus kanske kan hjälpa dem, de söker efter en predikant som kan hjälpa dem att finna honom.
Och vem kommer då tror ni?

Johnny sa...

Urban: Eller också ville han ge'rom nickelallergi.

Urban sa...

Ja Johnny men då kommer det leda fram till ett liknande resultat.
Dvs de står där om några år framför Runar för att få hjälp att komma ur sin situation.

Johnny sa...

urban: Och då säger han: - Javisst ska jag hjälpa till. Om jag får tillbaks pengarna - i sedlar.