torsdag, april 09, 2009

Svarta romare och urgammal musik

Mannen här bredvid är den svarte riddaren, i ordets rätta bemärkelse. Till vänster: ur en jätteintressant dokumentär på svt (se den). Till höger: en staty från 1200-talet. Han är också den allra första riddaren, skulle man kunna säga, då hans ståndaktighet inför kejsaren och martyrdöden som följde på det, fick stå som exempel för riddarväsendet sedan.

Som levande människa var han en romersk soldat vid namn Mauritius. Senare, som länge sedan död, har han bytt namn till Sankt Mauritius. Han var ledare för den legendariska romerska thebanska legionen, ända tills han (tillsammans med över 6000 andra - möjligen också kristna - legionärer) avrättades av kejsaren Maximilian (som var hedning) för att han inte ville jäklas med andra kristna.

Jag kom nyss att tänka på det, att romare på film bara brukar avbildas som högst lite italienskt svartmuskiga, men sällan som svarta. Men när man tänker efter så bör det ju ha funnits massor av svarta soldater. Rom kapade åt sig en rejäl bit av afrika, och alla som underkuvades där lär säkert inte ha blivit slavar. Utan tvekan lär det ha funnits soldatmaterial att plocka därifrån också.

Det sägs, till exempel, att kejsaren Septimius Severus var mörkhyad. Han stammade från nordafrika, och sist jag kollade var de mörkhyade där. Severus var förresten pappa till Caracalla, vars fina badhus skadades i den senaste jordbävningen.

Jag kan egentligen inget om sånt här, inte mer än vad jag läser mig till på nätet, så rätta mig där jag har fel, det har jag inget emot - tvärtom. Nå, anledningen till att jag kommer in på ämnet handlar lite om det där att kunna identifiera sig med gamla mäktiga saker. Jag minns att jag, när jag var liten och levde mig in i Sagan om ringen-världen, på nåt vis tyckte synd om de som var svarta (och "gula") eftersom bara västerländska folkslag tycktes vara representerade.

Från det halvt ena till det halvt andra. Jag lade för rätt länge sedan upp en video på Nero (spelad av Peter Ustinov), sjungandes något gammalt och fantasieggande, spelandes på en gammal lyra. Nu fick jag en kommentar till den: "The melody is taken from the Epitaph of Seikilos, the oldest piece of sheet music from Ancient Greece. Cool detail.".

De äldsta noterna som finns bevarade alltså. Att man (i någon mån) kan spela upp något som är komponerat för runt 2000 år sedan, det är ju hur coolt som helst. Här lägger jag upp min Nero-film, jämte ett modernare försök att få till musiken. Båda låter som nåt jag gott skulle välja framför vissa exempel på modern musik.


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

8 kommentarer:

RvS sa...

Såg denna häromdagen, ja att den finns alltså:
The Roman Mysteries (BBC)

-> http://www.x.se/rcgx

...kollar på De Ofrivilliga nu - våldsamt bra! Even better than jag trodde.

Johnny sa...

rvs: Roman mysteries är en barnserie, men jag kan tänka mig att se den ändå. Jag har rss på deras blogg. Problemet är att jag inte vågar ladda ner nåt. Jag tror i och för sig att chansen att jag skulle åka dit är liten, men om jag skulle göra det så skulle det vara kris för ekonomin.

Ja, de ofrivilliga verkar vara grym, åtminstone att döma från klippen jag har sett.

RvS sa...

Såg det sen, att det var en barnserie ;-)

PS, framkalla filmrullar i snabbkaffe, hehe!

http://photojojo.com/content/tutorials/coffee-caffenol-film-developing/

Maria sa...

Ja, ja, ja... romans - schmomans... Glad Påsk på dig!!!

Johnny sa...

rvs: Knasigt ... men väldigt coolt.

Maria: Glad påsk på're. :-)

Magnus sa...

Det fanns också en munkorden uppkallad fter honom, de ägnade sig outtröttligt åt åt att utge kyrkofäderna i tryck. Även om en del av deras upplagor har ersatts av mera moderna och kritiska är det forfarande deras editioner som gäller för en hel del medeltida påvar, biskopar och teologer:

http://en.wikipedia.org/wiki/Maurists,_The

Magnus sa...

..eller nej, det var tydligen en annan romare de uppkallade sig efter, en som inte behövde frukta att bli avrättad för sin tro. Men namnen är väldigt snarlika och han blev helgon, han också.

Johnny sa...

Magnus: Helgon som helgon, som vi protestanter brukar säga. :-)