onsdag, maj 27, 2009

Om att förlänga kriget

Det pratades om Albert Speer på morgon-tv. Man sade att han, i sin egenskap av rustningsminister, "hade förlängt kriget med två år". Det är märkligt det där med att förlänga kriget. Jag tycker man hör om'et ibland. Till exempel hörde jag helt nyligen att Sverige genom sina malmleveranser till Tyskland "förlängde kriget med två år". Det där verkar vara ena slags faktoider som folk gärna slänger sig med.

Så om vi tar bort Speer och om vi tar bort våra malmtåg, ja då har vi ju bara ett års andra världskrig kvar. Och säkert finns det flera myter/sanningar om vilka länder/personer som förlängde kriget med olika år hit och dit. Jag tror till och med att jag läste eller såg något om brevduvor som sades ha förlängt (eller om det var förkortat) kriget med, ja hur lång tid det nu var.

Sanningen är nog att det var en massa bäckar små som förlängde kriget, och inte ett par enskilda saker.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

Mathisson sa...

mhm! Så om vi bara dragit till med "lövhalka på spåret"och stannat upp tågen, hade adde malmberg... Eh jag menar adolf hitler blåst sig i skallen mycket tidigare? Åh så förargligt!

Johnny sa...

Mathiasson: Den där lövhalkan, har btw försenat flera år av mitt liv.

P-E Fronning sa...

Bra observation! Med den omvända hypotetiska matematiken kan man ju till slut hamna på ett negativt tal vad gäller krigslängden. Vad betyder då det? Hade världen imploderat? ;)

Johnny sa...

p-e: Jupp, det hade blivit en slags ultrafred ... som dileva hade styrt och ställt över.