söndag, maj 03, 2009

Ur form

Ett par ord innan jag återvänder till sängen. Hur beskriver man en värk? Jag är inte van att ha värk. Mina värkar - tandvärkar, träningsvärkar och alla dessa - de glöms när de försvinner, och det är därför jag aldrig blir van. Jag hoppas att jag slipper vänja mig vid denna, för den är i hästväg.

Det började som lite sendrag i nacken för ett par dagar sedan, eller om det kallas nackspärr. Vänster sida. Jag gick och småmasserade nacken då och då, och det blev väl varken bättre eller sämre. Sedan flyttade den på sig till nackens andra halva, och det var väl inte mer med det - sånt brukar gå över.

Men den höll sig fast och ville inte gå bort. Jag gned och masserade nacken för jämnan, och sträckte nacken åt sidan och stretchade. Inget hjälpte. Sedan spred sig stelheten/smärtan upp över bakhuvudet och fram bakom höger öga, som också började värka.

Nu ligger värken där som en boaorm - stel, stark och pulserande. Nacken värker, huvudet värker, ögat värker och rinner. Allt detta skapar illamående till på köpet. Det är möjligt att jag överdriver .... jag till och med hoppas att jag gör det.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

17 kommentarer:

Anonym sa...

vill inte skrämma upp dig men...

"Det vanligaste symtomet på hjärtinfarkt, särskilt hos män, är stark och ihållande smärta i bröstkorgen. Smärtan kan variera mycket och stråla ut till en arm eller båda armarna, magen, ryggen, halsen, NACKEN eller käkarna. Smärtan är olika stark, men den är ihållande en längre period. Om den sitter i under minst femton minuter och kombineras med illamående, kallsvett, andnöd, yrsel eller svimning ökar sannolikheten för att det är en hjärtinfarkt. Man känner sig ofta mycket rädd och har ångest"

farsan gick med nackvärk en längre tid och han hade en infarkt.

/karl

ab sa...

Lyssna på anonym och gå till doktorn.

Det kan också vara något reumatismliknande eller migränartat. Den där nackvärken har jag ofta och likaså värk bakom ena ögat hade jag då och då när migränen levde mer loppan än idag.

Men som sagt, du har inte haft det förr - så gå till doktorn. Prompto. På söndagar är det tomt på akuten. Jag lydde mina kommentatorer vid två sjukdomstillfällen, och båda gångerna räddade det mig faktiskt.

karibien sa...

Nu kan ju iofs vanlig muskelvärk göra förbannat ont så det behöver inte alls vara nåt allvarligare. Det är också vanligt att värken flyttar sig allteftersom fler muskler blir indragna i spänningstillståndet.

Har du prövat med smärtstillande, och hur verkade det? (vanliga receptfria läkemedel biter sällan på smärtan vid en infarkt)
Är du smärtpåverkad, dvs kallsvettig, illamående, snabb puls och andning till exempel?
Påverkar värken synen, med exempelvis ljusblixtar? (ögonmigrän?)

När muskelvärk gör mig ofärdig i rygg & nacke tar jag en dunderkur med två alvedon/panodil (dvs 1000 mg totalt) och 50 mg diklofenak/voltaren (dos rekommenderad till mig av läkare). Tar inte det knäcken på värken är det definitivt dags att rådfråga läkare.

Plastfarfar sa...

Stroke. Hur är det med blodtrycket?

Annars håller jag med de två första. Gå till en kvack.

Själv drog jag på att gå till doktorn med helt andra symptom. Det kan kosta mig livet, även om de två första åren har gått bra.

[WV fluvatf. Grissjukan?]

sangvinisk sa...

Men nu blir man lite orolig. Är inne ofta idag vill gärna se en uppdatering nu Johnny så att man vet att du är okey. För du är ju smart och har säkert bladat iväg till farbror doktorn redan.
Ta hand om dig.

Johnny sa...

alla: Ingen fara, jag är inte dödssjuk. Jag har inte ont i bröstet och inget strålar ut nånstans. Det är en kombination av ordentligt sendrag och allmän förkylning. Sån där värk bakom ögat händer det att jag får ibland när nackvärk blir huvudvärk. på nåt sätt verkar musklerna sitta ihop. Jag behöver bara vila, och det gör jag. I morgon är jag bättre.

Moster Ma sa...

Bättring pg ...Ja, det får vi verkligen hoppas...

stella sweden sa...

...tycker det värkar va migrän ja!

Johnny sa...

moster ma: tack.

stella. usch, hoppas inte det.

Anonym sa...

I rymden slipper man t ex tandvärk pga nollgravitation i smärtnerven pga kosmisk bakgrundsstrålning ... det sa åtminstonne utomjordingarna sist dom var här på fika ...

NetRunner

Anonym sa...

Johnny!
Hur är det med dig?
Vi är oroliga...
M v h Mohikanen.

Anonym sa...

Ja usch vad jobbigt...kanske du har migrän?...Första gången jag tittar in på den här bloggen. Var verkligen roande så jag kommer på besök fler gånger!

En fråga bara, hur ställer du dig till måndagar?

Johnny sa...

netrunner: men solvindarna sägs ska vara skadliga.

mohikanen: De e rätt okej. tack.

ewb: Måndagar är bra. Jag är ledig på måndagar. :-)

Raggoparden sa...

Ngn form av nackspärr/felläge i nack eller bröstrygg? Gå til en naprapat, eller en kinesiolog ocm du inte gillar att få nacken manipulerad.
Nackmuskelträning är också bra.Gå i skogen är bra.
Sitta framför datorn är inte bra.. ;)

Johnny sa...

raggoparden: skogen är en riktigt bra ide. gående över stock och sten skaffar nog nån slags balans.

Anonym sa...

Hej där. Jag har haft precis denna värk du talar om som till slut även kom bakom höger öga. Jag trodde till slut jag hade en tumör i huvudet eller något liknande. Satt och läste på nätet och hittade info om Hortons attackhuvudvärk, MEN jag kan lugna dig, du har troligtvis klämt någon nerv därbak i nacken som ger dessa symptom. Fick ett träningsprogram av sjukgymnast och blev av med det där. Stå upp, böj huvudet bakåt och sen vickar du det från vänster till höger någrs gånger och sen tillbaks till normal hållning. Gör det ett par gånger. Prova även att skjuta huvudet bakåt med ansiktet fortfarande i samma vinkel tittandes framåt, alltså du ska inte vicka bak huvudet utan trycka bak nacken ett par sek. Man får denna gamnackevärk när man sitter mkt vid dator och skjuter fram huvudet skärmen. / Dave

Johnny sa...

dave: tack för stretchingtipset. .-)