måndag, maj 04, 2009

Ett öga svullet och rött

"...tycker det värkar va migrän ja!", det var en kommentar jag fick av Stella, när jag i förra posten redogjorde för mina symptom, så som de såg ut då. Andra kommentatorer lät oroliga och jag blev väl i stort sett dödförklarad. ;-)

Men så illa var det nu inte - det jag kände då har i stort sett gått över, sånär som på ögat. Jag tänkte dock på Stellas kommentar, och började kika runt lite på nätet; faktiskt, det skulle kunna ha varit något migränliknande.

Men ögat då. När själva huvud och nack och ... ja, all den där värken hade lagt sig och jag hade sovit ut kvarstod ögat: Det var svullet. Alltså, den där hinnan som omsluter ögat, den var typ vätskefylld. Ögat var rött och irriterat och kändes två nummer för stort. Jag gick till ögonläkaren. Väntetiden var inte så lång som jag hade föreställt mig, vilket var ganska skönt, så jag fann mig alltså sittande i ett undersökningsrum ganska omgående.

Synen kollades och verkade hålla stilen. Pupillen vidgades medelst droppar och läkaren tog sig en redig titt inuti själva ögat. En lustig detalj var att jag själv då såg inuti mitt eget öga - ådrornas förgreningar påminde om utseendet på ett visset löv. Rätt snyggt faktiskt. Allt verkade stå rätt till i ögat, sade doktorn. Det ögat hade råkat ut för berodde på antingen mekanisk påverkan eller på allergi.


Eftersom jag inte vet med mig att jag är överkänslig mot något så lutade det, sa doktorn, troligen på mekanisk: Also known as jag har petat och gnuggat i det. När jag tänker på saken så kan det stämma. Jag är naturligtvis inte säker, men jag vet med mig att jag jämt håller på att gnugga och massera mig på ställen som smärtar. Igår hade jag ont bakom ögat, och antagligen gjorde jag väl just det då.

Nåväl, doktorn trodde att svullnaden och det röda skulle ge med sig. Jag fick recept på nån slags inflamationsdämpande salva som jag ska droppa i ögat den närmsta veckan, och har det inte blivit bättre tills dess får jag återkomma. Så här vackra var jag och mitt högra öga när vi väntade på pendeltåget hem.Mitt högra öga är förresten ett kapitel för sig. I år är det tio år sedan något liknande hände. Jag fick samma sorts migränliknande huvudvärk som igår. Och även då satt värken bakom samma öga. Jag försökte sova bort det. När jag vaknade på morgonen därpå var det något som inte stämde - jag hade fått ett synbortfall.

Den gången gick jag också till doktorn. Jag vet inte om det var bättre tider då, men i alla fall fick jag gå till alla sorters läkare som finns. Jag röntgades och scannades och datorfotograferades (eller vad det nu heter) och fan och hans moster. Blodprov och blodtryck och ... ja, allt. Inte bara ögat, utan hjärnan och hela kroppen.

Jag ljög när jag sa att jag gick till alla sorters läkare - jag blev inte remitterad till doktor House. Tyvärr, ska jag väl säga, för de kom aldrig på var felet låg. Doktor House hade säkert gett mig en välklingande latinsk diagnos, men svensk sjukvård stannade vid ett: "Tja .. någonting har hänt, och du har ett synbortfall, men vi vet inte anledningen till det och kommer säkert aldrig att få veta." Så synbortfallet sitter ännu efter tio år kvar. Läser jag en text med bara höger öga ser det exakt ut så här.Så det är läget. Synbortfallet den gången skulle kunna ha berott på en liten blodpropp i ögat, trodde nån läkare, men eftersom inga spår efter händelsen fanns kvar var det bara en gissning. Det som finns kvar just nu är ett rött svullet öga - och en plånbok som är 470 kronor lättare (ögonakuten och salvan). Och som filosofen sade: "Jag bloggar - alltså lever jag".
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

17 kommentarer:

mrarboc sa...

Jag blir tårögd bara av att se bilden...

Plastfarfar sa...

Gick det till så här hos ögonläkaren? (Worth1000 känner du säkert till. Ställ upp nån gång, vetja)

sangvinisk sa...

Tjusigt värre. :S
Nåja skönt att vi inte blir av med dig..
Hoppas att ögat ger med sig snart, måste vara lite frustrerande med att läsa. Men kanske något du undviker å andra sidan. :)Ha det.

Johnny sa...

mrarboc: Och jag sitter här, tårögd över din kommentar. :-)

pf: Worth1000 - in my dreams.

sangvinisk: ... fast det var en konstig känsla att upptäcka hur oviktigt bloggandet kändes i jämförelse med sjukdom och elände.

Ullah sa...

Hade du den där tesilen på bilden med dig för att skydda ögat när du var hos doktorn?

Terra sa...

Vi får göra som med Old Yeller. Låta dig somna in hos veterinären. Finns ingen anledning att låta dig lida.

En weirdo's bekännelser sa...

Det låter sannerligen bättre än migrän! Det här med att peta sig i ögonen är lika svårt att sluta upp med som att lägga av med rökning. Jag har dock ett botemedel. Folk som har linser petar sig sällan i ögonen...antar att de är rädda att linserna ska åka ut.

ab sa...

Exakt det har jag haft - liten liten blodpropp i ögat. Men synbortfallet såg inte ut som ditt, istället försökte ögat sy ihop bilden över hålet så allt blev Picasso - mitt i synfältet, dessutom. Bokstäver kunde inte läsas, ansikten inte kännas igen. Plus att ytterkaterna bar sig åt som gungande gelatin.
'
Hur det gick över? Jag kastade huvudet bakåt och voilá, allt var normalt. Efter flera timmars elände. Rena miraklet.

Johnny sa...

Ullah: :-D Nä.

Terra: Eller ställa mig framför en ladugårdsdörr och säga åt mig att: - Här är ett stort jävla krondike, så nu är'e bara att hoppa av bara fan. :-)

ewb: Jag kör med tesilen som monockel-lins. :-)

ab: Min synpryl, det som säkert var en blodpropp för tio år sedan, inträffade när jag sov. Hade jag varit vaken kanske jag kunde ha löst det på nåt liknande vis.

mrarboc sa...

Nu tror jag att jag har sympatismärtor - stel i nacken och ont bakom höger öga. Jag har nog fått ett sånt dära datavirus från dig.

Johnny sa...

mrarboc. varsågod. :-)

Tanya sa...

hej du, jag har lite frågor. blir ju bekymrad och så av det du skriver.

hur är det med ögat nu? har det blivit bättre? hjälper dropparna?

berättade du för ögonläkaren om vad som hände med ögat för 10 år sen? har någon i din familj eller släkt haft grön starr? eller nån annan ögonsjukdom? hade du vrålont i ögat när synbortfallet kom? eller i samband med det? eeh. hmm... jag antar att läkarna har koll, men jag är nyfiken.

(jag är optiker och har förstås en inbyggd nyfikenhet vad gäller ögonmysterier.)

så... beskriv mera mera mera! om du vill och orkar och känner för det menar jag.

sen det där med "ögonmigrän", det låter ju klockrent. undrar bara varför man plötsligt börjat kalla det ögonmigrän så mycket. duger inte det gamla hederliga "aurafenomen"? jaja. detaljer.

shit. jag bombar dig visst med överlång kommentar. hoppas ögat mår bättre, och du likaså.

hejdå!

Johnny sa...

Tanya: Hej. Jag tar dina frågor i tur och ordning.

1: Jodå, dropparna hjälpte. Redan efter två droppningar började det ge med sig, opch nu efter några dagar är ögat helt normalt.

2: Läkaren hade alla mina gamla journaler.

3: Inga ögonproblem i min släkt, vad jag vet.

4: Egentligen inte ont i själva ögat, utan snarare runt omkring och bakom.

Synbortfallet jag fick för tio år sedan ... jag vet egentligen inte om man kan koppla det min ibland återkommande ögonmigrän, även om sakerna påminner om varandra.

Läkaren som kollade mig nu sade att jag hade massor av små ärr på ögonens insida. "Va?!!" sade jag lätt chockat då, men läkaren sa att ögonen verkade funka bra ändå, och att dessa ärr antagligen dök upp i samband med nån infektiuon eller nåt när jag var litet barn. Skumt, men så sade hon.

Det där med ögonmigrän versus aura .. jag har aldrig haft (eller förstått att jag har haft) migrän över huvud taget. Men vad jag förstår så är aura något mer påtagligt som man liksom ser, medan detta med ögonmigrän i mitt fall har funkat så här:

Glitter i ögat. Jag tänker att jag är vattning i ögat, eller att något bländar mig - alltså inget att bry sig om. Sedan är det som att en gråhet 8ett grått blurrigt mörker) sluter sig runt om synen (på ena ögat). Till slut blir det en liten tunnel av syn - sen helt grått.

Mer kan jag nog inte säga.

stella sweden sa...

..hmmmm....tycker ftf det värkar va migrän...kanske du petat dig i ögat efter att du fått migrän u sen blev det inflammerat...sa aldrig tant doktorn nått om de?

:)

Johnny sa...

stella: PRECIS så sa doktorn. DU borde bli doktor. :-)

Anonym sa...

Hej,

Jag sökte på "Migränliknande" på google och fick upp detta inlägg. Läste det, och även ditt föregående inlägg där du beskriver symptomen.

Det intressanta är att den första träffen jag fick när jag sökte på migränliknande var denna: http://www.migrania.se/getpage.asp?do={9E9455DE-309F-46D2-A990-76096BFB55DF}

Och det kanske är en slump, men jag tycker att Hortons låter väldigt mycket som det som du beskriver.

Fast du kanske redan hunnit kolla upp det och vet vad det var nu? Detta inlägg är ju trots allt från i maj.

Ha det bra! :)

Mvh
Nelia

Johnny sa...

Nelia: Tack för tipset. Men som tur är var det nog inte Hortons. Min huvudvärk var inte alls lika grym som Hortons verkar vara - om tur var.