onsdag, juni 03, 2009

Det märkliga här är ...

J.D. Salinger"Räddaren i nöden"-författaren J.D. Salinger stämmer ett svenskt bokförlag (dn, svd). Det handlar om upphovsrätt - ja, sånt som författare gärna bråkar om, så det är inte det som är det märkliga här, utan: Lever karln fortfarande?!!?

Eller hur ... jag liksom utgick från att han dog för massor av år sedan.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Även om nu denna person är död så har ju säkert någon tagit över dessa rättigheter och har såtillvida bestämmanderätt över produkten som ska saluföras ... Ännu finns det gränser i världen för att motivera var mitt och ditt är.Förmodligen därför jag inte kan klampa in i folks hem och tömma dessa hem samtidigt som den tidigare ägaren ler och bjuder på kaffe ... Somliga förstår , andra kan inte förstå och de sista vill inte förstå. :)

NetRunner

Christina sa...

Någonstans finns en artikel om Salinger. Och en bild från i alla fall innevarande århundrade. Han lever tillbakadragen och bakom fördragna gardiner. Lever myten och skulle nog kunna vara en fascinerande person att skriva en bok om.

Magnus sa...

Tydligen lever han, men karln har ju inte gjort mycket väsen av sig under de senaste 45 åren typ. Jag läste Glaskupan och det var där jag stötte på namnet Salinger första gången, tydligt att han var 50-talets Ben Elton - om än inte lika hård. :D

Johnny sa...

netrunner: Fast i det här fallet var det mer tveksamt vad han hade rätt till.

Christina: När han väl dör hittas det säkert en massa dagböcker och brev, och då lär det bli böcker.

magnus: Jag läste Räddaren i nöden när jag var tonåring. jag hade en period när jag läste typ alla böcker man "måste ha läst". Jag fattade aldrig grejen med den boken - liksom vad som var så speciellt. Kanske var jag inte mogen nog. Däremot Stäppvargen - som ju handlar om en gubbe och som borde ha legat långt ifrån mig så att säga - var helt drabbande.

Vixxtoria sa...

Enligt myten lever han inte bara, han sitter och skriver romaner och annat som om ingenting hänt. Det är bara det att han inte låter publicera dem.

Huruvida det är sant eller inte är en annan historia.

Johnny sa...

vixxtoria: Ingen kanske vill publivera dem?

Emmeli sa...

Ja jisses! Jag trodde också att han var död. Denna nya uppgift innebär att jag måste slutföra min engelska c-uppsats om räddaren i nöden.

Johnny sa...

Emmeli: När den är slutförd är han säkert död. :-o

vixxtoria sa...

Johnny: Det vet man väl aldrig. Men jag skulle gissa att det är ganska många förlag som skulle ge ganska mycket för att publicera dem (om de finns). Säker inkomst!

Johnny sa...

vix: Han skriver för byrålådan, helt enkelt. Kanske fler borde pröva det. :-D