tisdag, juni 02, 2009

e. Kr 09 års lag

Jag fick för mig att kolla upp vad som hände för två tusen år sedan, alltså år nio. Via Wikipedia fick jag reda på att man (Augustus), tillsammans med andra åtgärder, förbjöd celibat. Detta för att öka på befolkningen. Papia Poppaea, kallades lagen.

Hur tusan genomdriver man en sådan bestämmelse? Jag förstår att man kan påbjuda celibat - om inte annat så med amputation - men hur tvingar man nån?

Förmodligen menade man inte celibat i dess nuvarande, populära betydelse, utan man tänkte antagligen att barnlösa äktenskap skulle lösas upp och nya, barnalstrande konstelationer skapas.

Annars är ju tanken rätt intressant. Det är ju allmänt bekant att det föds för få svenskar - att ett krympande antal ungdomar ska försörja ett växande antal gamlingar - och att nåt borde göras åt saken. Nu i dessa tider när mer eller mindre enfrågepartier är på tapeten, skulle det inte finnas plats för ännu ett sånt? Det skulle vara ett parti som har som sin huvudfråga att förbjuda celibat, och som går till val på att folk till varje pris skall uppmuntras att para sig, och att om inte detta hjälper ta polis och militär till hjälp för att tvinga folk ur celibatet.

Skulle ett sånt parti uppstå, och till på köpet bli stort och populärt, då skulle nog medias rapportering bli ganska intressant - och möjligen mer grafisk också.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

"Jag fick för mig att kolla upp vad som hände för två tusen år sedan, alltså år nio."

Du är fan bäst.

Anonym sa...

Men Caligulas Kejsardömme under Romarerikets storhetstid måste ju ändå ha tagit hem alla priser i direktstyrd dårskap där medborgare bla tvingades till offentlig sex på särskilt avsedda dagar under året och Caligula själv gjorde sin syster gravid samt en tigande arme som ibland blev tvågsbeordrade att sexuellt ofreda medborgare direkt på gatan enbart till Caligulas stora nöje.Men så slutade det ju också med att Kejsaredömmet höll på att ta kål på sig själv där stora delar av Rom brann upp.

Däremot är jag konfunderad över varför man kallar denna Caligula även för Caligola som det också går att studera på t ex IMDB men även andra webbsidor.Personligen gillar jag 1979 års Caligula version bäst även om de tidigare inte heller är att undervärdera i tanke om ren dårskap genom historien.

IMDB: CaligolaWikipedia : CaligulaSamt naturligtvis en ännu galnare skribent : Caligula LiveVeni Vedi Vici : NetRunner

Johnny sa...

SG: Man måste ju ha koll i backspegeln. :-)

netrunner: 79 års version är ju gjord av italienare, och Caligula är Caligola på italienska. Fast Vårt caligula är det rätta, för det kallas han på latin.

Elisabet sa...

Tur att man har gjort sitt.

Tre barn.

Det måste väl anses förträffligt?

Ingen tvångsparning således.

Halleluja!

ab sa...

Förmodligen var det förbjudet att förbli ogift och kanske fick man betala straffskatt om det inte blev barn.

Undrar hur man fuskar i såna fall? Lånar grannens utklädda ungar?

Magnus sa...

Slaget i Teutoburger Wald inträffade väl också för jämnt 2000 år sedan? Borde starkt intressera dig, din romarvurmare.

Johnny sa...

Elisabet: jo, vi "treare" får nog anses ha uppfyllt våran plikt. :-)

ab: har en känsla av att det inte var så noga med efterföljandet av lagen.

magnus: jorå, i år är 2000-jubiléet. många rom-blogare har skrivit metervis om det.