fredag, juni 05, 2009

Fota i kvadrat

När jag har lite tid över brukar jag ofta finna mig smågluttandes på sidan Bild och foto. Det skrivs inte särskilt ofta där, men när det görs så brukar det vara på en nivå som till och med jag kan fatta. Jag menar inte att det är simpelt, utan att tipsen därinne saknar det där onödigt nördiga som skrämmer bort en. Ta den här (två år gamla) posten till exempel: om hur man kan experimentera med kaffefilter över kamerablixten. Sånt är inspirerande; gör att man vill testa själv.

På tal om att fotografera, förresten, så har jag (har jag märkt) en viss förkärlek till kvadratiska bilder. Till exempel förra helgen, när jag plåtade, så beskar jag bilderna till kvadrater. Kvadraten, känner jag, sätter upp ett hinder - en ram - som när man lyckas övervinna den tillför bilden något (men jag vet inte riktigt vad).

De flesta bilder man ser är antingen liggande rektanglar eller stående. Kvadratiska bilder verkar vara ganska ovanliga. Vet någon varför? Eller är kanske kvadratiska bilder till och med en egen genre, på nåt vis?
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

3 kommentarer:

BGAN sa...

Jag tycker att beskära bilden rätt är 70% av uttrycket. Kvadratiskt är idealt i vissa fall (många fall), i andra inte alls.

Visa gärna.

Nypirat sa...

Jag har också en viss förkärlek för kvadratiska bilder. Jag vet egentligen inte alls varför men det tilltalar väl kanske mitt sinne för det symmetriska.

Kvadratiska bilder stör kanske inte rytmen på samma sätt som stående och liggande bilder i en rad.

Samtidigt är det inte alltid lätt att "få plats" med allt i en kvadrat så det kanske lligger nån form av utmaning i detta, vad vet jag.

Många kanske blev det, men jag har ärligt talat inte nåt bra svar på varför. Kul dock att fler än jag fastnat för detta format i kvadrat. :-)

Johnny sa...

bgan: Länken 'bilderna' i posten går till kvadrater. Fast jag sabbade kvadratformen lite genom att lägga skugga bakom. Nästa gång får det bli ramar.

Nypirat: Nä, det kan vara svårt att få plats, och man kan få offra saker, men det är lite grand en utmaning.