onsdag, juni 10, 2009

Preliminärtolkning

Förra veckans bloggtema på Bloggvärldsbloggen var fördomar, och många hakade på. Själv, om jag nu ska ha någon uppfattning, tycker jag att ordet fördom låter alldeles för hårt, eftersom fördomar - om man nu ska använda det ordet - är inbyggda i oss, och har nån slags anknytning till självbevarelsedriften (du får själv googla efter den anknytningen, själv orkar jag inte just nu).

Ett bättre och mer passande ord vore: preliminäruppfattning, eller möjligen preliminärtolkning. Ordet dom i fördom ger det en negativ klang, vilket det inte alls borde ha. Det negativa vore om man behåller sin första tolkning av någon eller något trots att nya fakta som motsäger bilden har tillkommit, alltså mot bättre vetande.

Och förresten, väldigt många första domar/tolkningar visar sig ju också stämma; ju äldre man blir desto bättre på't blir man - tack vare att man redan har en massa grundfakta om saker och ting att bygga på med. Men detta sistnämnda kämpar förvisso en kamp med den stigande grad av konservativitet som kommer med åldern, vilket antagligen är motverkande.
---
Läs även andra bloggares åsikter om

8 kommentarer:

Gudrun sa...

Tac, det låter mycket bättre. Det vore bra med en ny term. Undrar varför ordet "fördom" inte hängde med i eufemismivern som bredde ut sig från 70-talet och framåt? Fenomenet är ju konfliktgrundande om något. För mig är fenomenet "fördom" inte heller något negativt; mer som en originalinställning (default) som gäller tillsvidare.

Johnny sa...

Gudrun: "Default" är ju genialiskt. Tack.

P-E Fronning sa...

Jag kanske är en rigid gammal stofil men "konservativitet" är ett ganska ovanligt ord (201 träffar på Google). Konservatism är vanligare (101.000). Men jag är antagligen bara alltför förstenad i mina tankebanor för att förstå att du gjord'et med flit;)

Johnny sa...

p-e: Nix, inte med flit, utan bara gammal vanlig okunnighet. :-)

P-E Fronning sa...

Äsch det tror jag inte en sekund på, du som är en sådan ordkonstnär. I den åsikten är jag fulltändigt konserverad. Burkad, saltad, frystorkad och lagd på is i en förvaringslokal under Forsmark.

Johnny sa...

p-e: Som det står i bibeln, eller liknande skrift: Du har blivit vägd, och funnen alltför konserverad. :-)

P-E Fronning sa...

Jag får tydligen ta fram konservöppnaren och "öppna upp en burk smisk-på-stjärten" och banka in ett uns radikalism i min konserverade lekamen. ;)

Johnny sa...

p-e: Du får öppna en burk Sheike.