torsdag, juni 18, 2009

Stämmer det?

SvD: Antipiratbyrån nekas tillstånd att registrera ip-nummer
DN: Ipredlagen satt ur spel
Metro: Fritt fram för fildelning – Ipredlagen utslagen

Stämmer det? Kan jag ladda ner filmer nu - utan risk? Inte för att jag är sådär sugen på't; på sista tiden har jag varit märkligt ointresserad av både film och musik av nån anledning.

Men stämmer det, som sagt? Sådant här brukar vara väldigt genomsyrat av felinformation.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,
---
Update: "Ipred är alltså inte repeterar inte satt ur spel. Åtminstone inte av den domen. (Däremot, paradoxalt nog, möjligen av datalagringsdirektivet. Det återstår att se.)" / rickfalkvinge.se

5 kommentarer:

karibien sa...

Stämmer inte, om man lyssnar på Rick Falkvinge

"Men det finns en faktor till, som Dagens Nyheter inte tar upp. Det är att Ipred uttryckligen ger Antipiratbyrån ett undantag från Personuppgiftslagen. Regeringsrättens dom är alltså helt verkningslös"

http://rickfalkvinge.se/2009/06/18/ipred-ar-inte-satt-ur-spel/

Johnny sa...

karibien: tänkte väl att det var nåt - det är ju alltid det. lustigt att vissa kan stå ovanför personuppgiftslagen, men andra inte.

Magnus sa...

Intressant...jag är inte säker på att Rick F har rätt om Ipred här. Som ledare för Piratpartiet har han ju också starkt intresse av att det hålls liv i den här frågan. I det ledet där APB eller skivbolag spanar på olika p2p-tjänster eller kör spybots eller så, så är de inte ännu - formellt sett - ute efter att "driva rättsanspråk" i domstol (om man definierar detta som att de faktiskt redan GÅR till domstolen). De är ju mera privatpoliser i det läget; när de begär ut uppgifter på vem som fanns bakom ett visst IP-nummer är det svårt att säga exakt hur stort brott det kan handla om. Eller ifall det ens är en dator om står i Sverige. De har ingen åklagare att luta sig mtot i det läget, därmed är det tveksamt om man kan säga att det faller under detta undantag.

Sen kan Regeringrättens dom (eller vägran att ta upp frågn till prövning ho sig) ses som en markering av att IPRED:s undantag är oknstitutionellt i sig. Jag är inte jurist så det här är ungefärligt, men...

Mark Klamberg (högprofildebattör i de här frågorna) skrev f ö häromdan att han skule på ett seminarium om IPRED vs Europakonventionen, det hoppas jag få läsa mer om på hans blogg snart.

Johnny sa...

magnus: Har du sett det här förresten:
http://www.dan.se/jag-har-jk-anmalt-henrik-ponten.html

Magnus sa...

Johnny: Nej men visst! Klockrent!