fredag, juli 24, 2009

Att skapa kartor i Photoshop

Jag minns att när jag läste Bilbo första gången så var det kartan i boken som fascinerade mig mest. Ja, kanske till och med mer än själva historien. Att göra sina egna kartor är också kul, något jag satte mig att göra när jag hade läst den boken.

Jag ritade av en befintlig karta - det kanske var nån detalj från nåt vägatlas - och försökte "Sagan-om-ringen-ifiera" den. Jag lyckades inte särskilt bra som jag minns det. Att göra kartor är fortfarande kul, och har man till exempel Photoshop kan man gå till väga så här.

1: Först skapar man en tom bild, och den fyller man med färg.
2: Sedan tar man fram en pensel formad som ett moln (antingen en som man har skapat själv, eller så kan man använda filtret: "Render -->Clouds"). Jag kör med egna moln. Fyll bilden med några moln, vilken färg du använder spelar ingen roll.
3: Gå sedan in på filtret "Cutout", och dra i reglagen så att molnen tappar sin struktur och blir till landliknande fält.
4: Nu är ett lämpligt tillfälle att välja vad som ska vara land och vatten, och vilka färger de ska ha. Fyll fälten. Redan nu är det en enkel karta.
5: Fyll det som ska vara land med en markering ("Select -->"Color Range") och fyll markeringens ytterkanter med svart ("Edit -->Stroke"). Man kan göra detta en gång till, så att det blir två yttre linjer.
6: Kartan kan vara klar nu, om man vill, men vill man leka vidare kan man fylla landen (och även vattnet) med struktur. På den ena kartan här nedan har jag gjort så med landområdena. Man kan göra på många olika sätt, men så här gjorde jag: Fyll landen med brus ("Filter -->Noise"). Lägg på "Filter--> Cutout". Markera och kopiera några av de nya små fälten som har bildats. Klistra in dem igen, och kör: "Layer--> Layers Style -->Bevel and Emboss"". Klart.

En låtsaskarta med struktur på landområdena.
En låtsaskarta med struktur på landområdena.

En låtsaskarta helt utan struktur.
En låtsaskarta helt utan struktur.

Kartorna skulle naturligtvis kunna se mycket bättre ut än här ovan, men jag försökte ta det enkelt och snabbt. Ville man skulle man kunna sitta flera timmar med kartorna, och lägga in berg och träd och landsgränser och vad tusan som helst och hur noga som helst.

Detta är inte det enda sättet. Man kan antagligen göra kartor på tusen olika sätt i PS, men så som jag gjorde det går det snabbt. Dock, vore jag bättre på att rita skulle jag ha gjort det för hand, för det blir ändå finast. Att göra sin egen karta kan förresten vara en lämplig start på en egen fantasyroman, något jag dock står över.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: