lördag, juli 18, 2009

Vad är det för fisk?

Paola har gjort det man själv antagligen gjorde eller funderade på att göra när man var liten: Hon har fångat en fisk ur sjön och lagt i ett akvarium. När hon fångade den var den så liten att det nästan inte syntes att det var en fisk; pytteliten och nära på genomskinlig var den.

Den simmar nu omkring i ett väl skuggat och till hälften nergrävt akvarium ute i skogen. Hon matar den med mikroskopiska djur från en damm i närheten. Det verkar funka, för den har överlevt i flera veckor och har nu nått den imponerande längden av ca tre centimeter.

Jag fotade den. Jag har försökt ljusa/skärpa upp bilden så att man ska se detaljerna. Bilden ser du här nedan, den öppnas i ett nytt fönster.

En sjöfisk i ett utomhusakvarium.

Varken hon eller jag vad det är för en liten rackare, utom att den vid fångsttillfället syntes vara en stimfisk. Är det en mört kanske? Keine ahnung, som sagt. Men DU kanske vet. Om du gör det så lämna gärna en kommentar, för det kan vara kul att få veta.

Uppdatering: Förresten, när du ändå är i tagen kanske du kan hjälpa mig med detta. I dammen jag nämnde här ovan finns det massor av smått liv, bland annat ena slags maskar. Fast jag vet inte om det är maskar egentligen, det kan lika gärna röra sig om växter.

De sticker upp ur den slammiga bottnen, är 4-5 centimeter långa, smala som nudlar samt rör på sig - slingrar. Vad kan det röra sig om tro? Även denna bild öppnas i nytt fönster.

Maskar under vattnet.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 kommentarer:

Ozzy sa...

Ozzy gissar på gädda och minns sin barndoms tragiska barnprogram om fiskar i en sjö med målade bilder lästa av en deprimerande skådespelarröst. Hej 70-tal. Det kan inte vara aborre, har för mig att de är randiga på nåt sätt.

Johnny sa...

Ozzy: Tack. Fast gäddor, går de i stim?

Anonym sa...

På A svarar jag vet ej, men jag tror inte det är en gädda. Gäddor äter nämligen gärna allt de kan få in i munnen, även syskon som har växt lite långsammare än de själva. Dom går alltså inte i stim;-)

På B svarar jag att det antagligen är Tubifex - som kan köpas både fryst och frystorkad på akvarieaffärer som fiskfoder.

Anonym sa...

Min gissning är att det är en "snorgärs" se wikipedia

Ozzy sa...

Nä, de lurar i snåren. Det är inte en mört i alla fall. De är rutiga.

Johnny sa...

mrarboc: Tubifex ja - jag kollade på wikipedia, och visst är det tubifex. Tack.

anonym: En gärs - ja kanske har du rätt.

Ozzy: Då stryker vi mört.