söndag, augusti 02, 2009

På Medelhavsmuseet

Idag har jag varit både här och där. Bland annat hamnade jag högst uppe på Långholmen. Jag har aldrig varit däruppe förut. Och titta på bilden, där åt höger ser man ett gammalt skyttevärn (eller vad det heter). Liknande sådana återfinns på höjderna i tantolunden också, och efter vad jag har förstått så härrör installationerna från andra världskriget.

Högst uppe på långholmen.

Det var alltså jag och brorsan som for omkring - vi och en av hans ungar. De ska åka till Tunisien om ett par dagar (=Karthago, =romerska ruiner), och han behövde dyka in i antiken igen, för att uppdatera sig. Toppen på Långholmen hamnade vi på framåt eftermiddagen, men det var Medelhavsmuseet som var själva målet med farandet.

Det är ett ganska litet museum, man klarar av det på en timme sisådär, men trevligt. När jag har varit där förut har jag mest tittat på mumierna, men den här gången fastnade jag på alla dessa små figuriner som fanns i montrarna.

Medelhavsmuseet. Medelhavsmuseet.
Medelhavsmuseet. Medelhavsmuseet.

Vad hade man dem till tro? Var det prydnader man ställde på sina spiselhällar kanske, eller var det möjligen små skyddshelgon att bära med sig i fickan? Ingen aning, men fina var de. Och så såg jag ena märkliga saker i en monter. Jag upplyste brorsan om att detta är nog saker man lutade huvudet på när man fick håret tvättat, eller nåt i den stilen.

Medelhavsmuseet.

Senare, när vi fikade där, letade jag upp guidetjejen. Hon hade tidigare visat sig vara hjälpsam, så jag tänkte att hon visste nog var det var. Jodå, hon visste: Huvudkuddar. Långt bak i tiden låg man inte på samma mjuka madrasser som vi gör nu, så eftersom kroppen bör ligga i jämnvikt hade man sådana under huvudet. Inte alla kanske, men de som var ergonomiskt lagda.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

6 kommentarer:

Plastfarfar sa...

Ska man vara petig, så är det nog inte skyttevärn på såna platser. Det är snarare gamla luftvärnsställnigar.

Johnny sa...

pf: Ja just det, ett sånt här:
http://62.20.57.210/kra/bilder/luftvarn.jpg
Fan, jag borde ju veta, jag låg ju i luftvärnet.

Plastfarfar sa...

Är det inte samma ställe på bägge bilderna?

Johnny sa...

pf: Nix, bilden här i kommentarerna är tanto.

Suvi sa...

Undrar hur sköna kuddarna är när man ligger på mage...
De där figurinerna var ju småporriga! Jag förstår att du fastnade för dem! ;)

Johnny sa...

Suvi: Haha, ligger på mage, tänk den synen.
Småporriga ... ja, det fanns ju tusentals statyer där, och självklart tog jag dem. :-D