fredag, september 25, 2009

Bokbabbel

En bok som inte längre går att köpa - vad gör man då om man vill äga den? Titta runt på antikvariaten, brukar det ju heta, och jag antar att det funkar, men det måste ju finnas smidigare sätt.

Jag fick för mig att jag skulle maila Vulkan. Jag såg Linda Skugge på tv nyss och fick idén. Jag tänkte att jag skulle fråga dem om man kunde skicka in ISBN-numret till nån bok som ingen längre trycker; kanske kunde de trycka den.

Det blev inte av att jag mailade, jag fastnade i provläsning av bloggböcker istället. Fantastiskt hur kvalitén på en skriven text, till exempel en vanlig bloggtext, tycks öka när man ser den tryckt. Antagligen är det samma fenomen inblandat som det jag skrev om igår.

Ord borde inte öka i värde bara för att de hamnar i tryck. Det man skriver på nätet har en större chans att läsas av många medan det som trycks kommer att läsas av färre. Det som läses av många borde därför ha ett högre "värde". Men så är det inte riktigt, och jag kan inte förklara varför.

För att återgå till den där boken - när blir böcker public domain? Är det så att när förlaget som en gång gav ut boken inte längre gör det - sitter de då och tjuvhåller på rättigheterna eller går boken så att säga tillbaks till författaren? Ingen aning. Sånt kan man säkert söka sig fram till på nätet, men jag sitter trots allt på jobbet och nu måste jag hjälpa en lastbilschaufför (ej denna, som tur är) att bära ut en polsk fotoutställning till hans lastbil.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

7 kommentarer:

Bengt sa...

Böcker förlorar sin rättigheter när upphovsmannen/kvinnan dött sedan 70 år dvs bland annat Röda Rummet jag tänkte göra en svensk Librivox http://librivox.org/

Johnny sa...

Bengt: Du ska läsa in en bok?

Bengt sa...

Det är bra träning...om nu lillan vill bli frisk någon gång...

Min stroke har satt sig på talet, men det börjar bli bättre

Bengt sa...

Just det jag har redan köpt mig en domän.
har inte pekat om den dock...ska skriva litet om böcker..

http://www.gratisbibliotek.se/

Johnny sa...

Bengt: Sedärja, det blir nog bra. Tack för länken till librivox, jag satte upp en prenumeration direkt. Såg förresten att Nils Holgersons underbara resa fanns på holländska där. :-)

Anonym sa...

Är det en svensk bok du letar efter kanske den går att hitta via antikvariat.net, för utländska böcker är addall.com en bra början.

/Pia

Johnny sa...

Pia: Jag har hittat den, på tradera och liknande. Men visst vore det 7st att kunna få en ny utprintad.