tisdag, september 22, 2009

Man ska få bestämma själv

Jag läser om en Carolina Orre som nu får heta Carolina Sven Orre. Mycket bra, det där med namn är något av en käpphäst för mig. Jag tycker att föräldrarna ska ge namn till sina barn, och sen, när barnen fyller 18 (till exempel) så ska de få en blankett hemskickad till sig, som säger: "Du har nu fyllt 18 och det är dags att registrera ditt egenpåhittade namn. Tänk över namnet noga, och fyll sedan in det i angiven ruta, och skicka in blanketten till oss". Så ska det vara, tycker jag. Jag tycker förresten också att vem som helst ska få lägga till ett af, de eller von om man skulle vilja (även om just mitt skulle låta rätt idiotiskt med nåt sådant). Att myndigheterna ska bestämma över vad man får och inte får heta är ungefär lika dumt som om de skulle bestämma över ens tatueringar eller frisyr. Det är sånt som mamma och pappa kan lägga sig i när man är liten, men fan inte när man är vuxen.
---
Läs även andra bloggares åsikter om

7 kommentarer:

Red sa...

Men HUR skulle det se ut? Om 18-åringar skulle få välja vilka namn som helst! Känner du nån 18-åring? Bra. Då förstår du vad jag menar!

Nej, det är nog tur att vi har full koll på detta område. Och om jag finge råda borde vi ha full koll även på frisyrer, tatueringar och metallbitar :)

Johnny sa...

Red: Mina ungar har alla tre passerat arton, och jag kan nog hålla med om att i vissa fall där skulle det nog bli en del märkliga WoW-inspirerade namn. Å andra sidan får de ju tatuera sig, och en tatuering är ju svårare att ta bort än det är att byta ett namn.

Tornevall sa...

Gött, det här blir perfekt. Total namnanarki i landet! Jag skall själv heta "Tomas Annica Veronica Flaskhalsen Bobbit Hob WoW-Mage Tornevall". Jag ser fram emot att få skicka in min ansökan! :)

Johnny sa...

Tornevall: Å andra sidan skulle du inte kalla dig alla de där namnen, precis som de flesta inte hälsar med både för och mellannamn. Tornevall låter förvisso som ett snyggt namn, men håll med om att du skulle få fler samtalsämnen att prata om på krogen om du hade dessa som du skrev.

sangvinisk sa...

Gillar din tanke där. Men glad att jag inte bytte då jag var 18 (fast jag kan ju byta nu)eftersom jag säkert hade ångrat mig idag. Jag körde på tatueringen istället. ??? Något jag kanske kan tycka mig ångra lite lite lite idag tur den sitter dold. :S
I dagens läge skulle jag vilja heta något som Idun af Snötäcke. Det vore ju något. :D

Ingela sa...

Det beror väl på föräldrarnas omdöme det. Om de kallar sitt barn Jäzhphär så borde det vara obligatoriskt med en andra chans.

Johnny sa...

Sangvinisk/Ingela: Fast, det här kom jag att tänka på nu, så kan man ju använda sig av vilket namn som helst till och i förhållande med de man umgås med. Ens eventuella knasiga/fula namn kan vara en sak mellan en själv och myndigheterna bara - om man vill ha det så.