fredag, september 11, 2009

Slaget vid Harzhorn

Man har ju länge trott att efter slaget vid Teutoburgerskogen så sade romarna något i stil med: 'Nä, nu ger vi fan i det här!' Men nu häromsistens kom nyheten om att detta inte riktigt stämde. Man upptäckte nämligen lämningarna efter ett nytt och många år senare slag. Jag vet inte om det har fått nåt officiellt namn ännu, men det lutar nog åt Slaget vid Harzhorn.

Jag har nyss lyssnat till ett program från Vetenskapsradion Historia, och det handlade just om nämnda slag. Tv har ju en fördel gentemot radio i det att på tv får man använda både ögon och öron, medan det bara är öron som gäller när det kommer till radio. Så för att råda bot på denna ojämlikhet har jag plockat ihop några bilder och länkar att spana in för den som tänker lyssna på programmet.


Utgrävningen av slaget vid Harzhorn.


De kejsare som omnämns.


En vagnburen ballista - en så kallad carroballista.


Ballistaspetsar.

Skogskrigandet med germanerna (från filmen "Gladiator").
Alexander Severus.
Maximinus Thrax.
Romersk ballista.
En karta visande var slaget stod.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 kommentarer:

Magnus sa...

Mmm, intressant. Att Severus krigade uppe i Skottland och skickade en romersk flotta upp till Firth og Forth visste jag, men att han dessförinnan (troligen?) låtit sina legioner marschera upp till Harz var rätt oväntat. Hoppas att man kommer att kunna se det här i Berlin med tiden.

Johnny sa...

Mangus: Severus är egentligen oskyldig till just det här. Tydligen var han alltför okrigisk för soldaternas smak, så de petade honom till förmån för Thrax, som kunde utlova nya fräscha plundringståg i Germanien.

Magnus sa...

JHohnny: Maximinius Thrax låter som namnet på en rockstjärna, inte sant? Fast det var kanske Caracalla som var den verkliga rockstjärnan vid denna tid. Da bad boy, typ.

Johnny sa...

magnus: En annan figur i det sällskapet, som det skulle vara intressant att höra mer om, är Elagabalus.

Magnus sa...

Joihnny: Jo, han verkar ha varit Palatinens Tommy Lee ungefär... ;)

Johnny sa...

Magnus: Ja ungefär, och antagligen snäppet värre.