onsdag, oktober 14, 2009

Om ofredande mot grupp

En man ringde SOS Alarm 500 gånger på två timmar: "Mannen misstänks för ofredande mot grupp." (SvD, Kvp)

Ofredande mot grupp - vad tusan är det? Jovisst, man fattar ju att det måste menas att man ofredar flera än en, men just själva rubriceringen - den har jag nog aldrig hört. Jag googlar och hittar ingen lagtext, men däremot några exempel på fall där rubriceringen har varit just Ofredande av grupp.

* En man ringer, i berusat tillstånd, till sina släktingar. Han håller på i flera år. "släktingarna har därför vänt sig till polisen för att anmäla mannan för ofredande mot grupp" (st.nu)

* Någon envisas med att upprepande gånger bajsa på golvet i en livsmedelsbutik i Motala. "Brottet rubriceras som ofredande mot grupp" (Corren.se)

* I ett skyltfönster på turistbyrån i Ljungby rullade ett bildspel med explicita nakenbilder. "En anmälan om ofredande mot grupp upprättades" (Expressen)

* Någon har eldat på sin tomt, och röken har blåst in hos grannarna. "Polisen har fått in en anmälan om Ofredande mot grupp"(Norran)

* Några småbarn har kastat sten och jordklumpar mot andra småbarn på Korsbacka förskola. "... för ofredande mot grupp" (Löddebladet)
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

13 kommentarer:

paljettenq sa...

Mycket intressant. Men det kanske blir som med nya ord som först från att ha använts i något år blir upptagna i SAOL? Ofredande av grupp är kanske en slags slanguttryck för ett brott som om något år får en "riktig" rubricering i lagtexten? :)

Johnny sa...

paljetten: Den verkar vara "riktig" men den verkar inte särskilt ofta komma till heders.

Skogsmannen sa...

"Butiksbesökare", "Grannar", "Telefonister" och liknande är alltså grupper utifrån vad som framgår.

Då är det ju intressant att veta var gränsen går. Räcker det med två personer för att bilda en grupp, och vad är det för kriterier som gäller på individnivå? Är det ofredande mot grupp att bajsa på trottoaren inför en man med sju hundar?

Johnny sa...

Skogsmannen: Lagen kanske är till för oss som inte tillhör nån särskild minoritet/politisk åskådning/sexualitet som kan kränkas - så att även vi kan bilda grupper. :-)

Elisabet sa...

Sonen, som läser till konstapel, arbetade i sommar med att ta emot samtal från, såna som vill anmäla cykelstölder och annat, - inte direkt livshotande -.

Han berättade att det är helt obegripligt hur många människor som ringer bara för att prata av sig .., såna som inte har några anhöriga och inte alls vill anmäla nånting .., plus alla som har sett små, gröna män krypa in genom brevinkastet och liknande .-)

Magnus sa...

Elisabet: Så han skulle kunna anmäla sina påringare för ofredande av polisen! Men blir inte poliskåren automatiskt jävig då, när man ska utreda brottet...?

Johnny sa...

Elisabet: Dåligt att de ska behöva störa polisen med sånt ... när det ju finns kasörskor. :-)

Urban sa...

oops då var det ofredande mot grupp jag gjorde i morse då. Skulle tända braskaminen men det blev lite fel så jag dränkte ned omgivningen med rök under en halvtimme.
Ja då blir det väl polisförhör snart.

Johnny sa...

Urban: Japp. Det du gjorde var lika illa som upprepat bajsande på butiksgolv i Motala. :-)

Anonym sa...

Man menar väl att telefonterroristen indirekt ofredade alla andra som behövde komma fram till SOS?
Det kan ju ha varit flera som hindrades när det tutade upptaget?
Detta är min kavalificerade gissning.
M v h Molly Ginger.

Johnny sa...

Molly: Min gissning är att det svarar olika personer olika gånger när man ringer, och den här mannen ofredade varenda en.

Anonym sa...

Hmmm. Kanske man borde anmäla riksdagsmännen som just röstat igenom FRA-lagen för ofredande mot grupp (Svenska folket)...

Johnny sa...

Anonym: Det skriver jag under på.