tisdag, oktober 20, 2009

Religion, symboler, partier och begravning

Jag såg att de nya privata apoteken ska få en egen symbol, ett grönt apotekskors som liksom är tudelat. Jag fick för mig att se efter om det fanns nån symbolsökare på nätet - kanske kunde jag hitta en motsvarighet till detta kors.

Hittade ingen symbolsökare, men jag hittade Fonus dödsannons-sökning. Där fanns naturligtvis massor med religiösa symboler, mest kristna kors, naturligtvis, men även en del islamska halvmåne-stjärnor. Och så fanns det politiska symboler.

Just nu är ju muslimer och sverigedemokrater så fruktansvärt mycket på tapeten. I framtiden kommer det inte gå att tänka på ordet muslim utan att man samtidigt tänker på ordet sverigedemokrat - och tvärtom. Fanns då den sverigedemokratiska symbolen med på Fonus partilista? Nix. Inte Fi eller PP heller, för den delen. Kanske måste man vara riksdagsparti.

På Fonus sida fanns det också ett "Religioner och kulturer" - ett antal pdf:er om hur de olika trosinriktningarna väljer att ta hand om sina döda. I pdf:en om Islam läste jag på slutet:
Efter tvagning och smörjning sveps kroppen i vitt tyg, helst utan sömmar. Män sveps i tre lager tyg och kvinnor i fem lager. Saknas tyg utan sömmar kan lakan användas.
Sånt där är intressant, hur folk gör. Själv tycker jag den zoroastriska metoden är mest intressant, men även de andras - till exempel grejen med citatet här ovanför. Enligt nämnda pdf finns det 470.000 muslimer i Sverige, och då tänker jag att statistiskt sett borde ju någon av dessa tillhöra min läsarskara, och kanske i sin egenskap av muslim kunna svara på en fråga.

Frågan är: Varför klä mansliken i tre lager tyg och varför kvinnoliken i fem lager? Jag tänker att allt måste ha ett ursprung i något. Till exempel fyllde säkert omskärelse någon slags hygienisk funktion för tusentals år sedan, medans den nu är en ritual. Samma borde gälla för svepningsmetoden. Nån som har ett svar?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

Someone sa...

"Till exempel fyllde säkert omskärelse någon slags hygienisk funktion för tusentals år sedan"

Omskärelsens funktion är inte hygienisk.

Dess enda funktion har varit att hindra pojkar från att runka, då det är en synd.

stationsvakt@gmail.com sa...

Someone: Det förstås, men nog även det där med hygienen. Tror jag.

Plastfarfar sa...

Wikipedia anger flera olika förklaringar. En av dem är just att hålla ner sexdriften. En annan hygien. Manbarhetsritual. De landar på detta:

It is possible that circumcision arose independently in different cultures for different reasons.

Urban sa...

Klart ju fler grejor man avlägsnar från kroppen desto mindre är det kvar som kan bli inflammerade.

Med tanke på att Egyptierna visst för först med det så har Islam och Judendomen tagit efter bruket.
Det som är lite märkligt är att även USA tog efter det runt 1900 och inte det puritanska England som skulle ha verkat mer naturligt, om det vore för sexdriften alltså. Men jag lutar nog åt sexdriften i alla fall där.
För kör man religiöst mumbo jumbo kan man lura i de troende det mesta.

Svepningen med fem lager. Eftersom islamiska troende kvinnor har mer kläder på sig än män så kan det vara naturligt.
Sedan har Islam fem grundpelare så det kan vara ett lager tyg för varje grundpelare för att säkerställa att alla i alla fall efter grundpelare döden blir uppfyllda. Detta då gravida kvinnor har rätt att avstå från fastan så täcker man upp det med ett lager tyg. Kan kanske vara så att kvinnor inte alltid naturligt fyller upp en grundpelare till så de två extra lagern är bara till för kompensera det.

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: Jag tror mest på hygiengrejen. Att få en infektion på den tiden var nog inget vidare - dålig prognos.

Urban: Tja, tills vi hör annat får din förklaring duga. Den låter ganska rimlig på nåt vis.

ab sa...

Jag tror inte man ens kände till hygien när omskärelsen uppfanns. Religiösa regler, däremot, var högsta mode.

stationsvakt@gmail.com sa...

ab: Det kanske var nån som fick förhuden bortbiten av en kamel, och under svimningsattacken som följde fick han en vision ... och på den vägen blev det.