onsdag, oktober 21, 2009

Upphovsrätten till sig själv

Senast man öppnade på locket till Karl XII:s kista och kikade in var 1917. Innan dess gjorde man det 1859. Innan dess var det 1799. Och innan dess var det 1746. "Med största sannolikhet har graven även öppnats inofficiellt vid flera tillfällen", kan man läsa på Wikipedia.

Är Karl XII:s kista nån slags jäkla adventskalender, eller? Nå, senast man öppnade såg han i alla fall ut som på bilden nedan. Och nu är det tydligen dags igen.Jag ska inte sticka under stol med att jag tycker sånt här är jäkligt intressant, och att jag hoppas att tv filmar't ordentligt. Samtidigt kan jag inte låta bli att fråga mig: Vem har sagt att man får göra så här?

Ja, vem äger ens kropp när man är död? Är det staten? Är det ens släktingar? Att man själv inte har någon del i ägandet står ju helt klart, men nån måste ju ha det. Allting ägs av någon, och så borde det ju vara med döda kroppar också.

Och om det nu är så att ens släktingar, i alla fall de närmsta, "äger" kroppen - vem äger den i så fall när dessa släktingar själva är döda? Kan det vara så, rentav, att efter en viss tidsrymd som död så blir man public domain?
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

12 kommentarer:

Johan sa...

Staten. Tyvärr. Den äger dig när du lever med, det är inte så mycket att göra åt. :-P

Anonym sa...

Att staten äger din kropp är inte sant, det gör du själv och om du skriver ett korrekt testamente så kan du själv bestämma hur din kropp skall hanteras efter döden.

När det gäller kungar och offentliga personer så finns det ett historiskt intresse, där med är det olika stiftelser (eller liknande)som bestämmer vad som får göras med en kropp.

Ofta öppnar man en grav när man tycker att tekniken och kunskapen har gått fram så mycket att man kan komplementära det man redan vet och att man kan göra det på ett sätt som inte förstör kroppen allt för mycket.

Efter denna gång kommer det troligen dröja upp mot hundra år till innan man åter kommer att öppna graven för att undersöka kroppen. Men om vi nu kan lista ut hur Karl XII dog så kommer graven troligen inte öppnas igen.

Terra sa...

Anonym har inte rätt. Staten har alltid sista ordet. Det du skriver om i ett "korrekt" testamente är fortfarande alltid på statens goda vilja. Om de vill - kan de alltid flytta på din kropp tex. Du äger inte din kropp lika lite som du äger din mark. Staten har alltid möjligheter att ta över och bestämma precis vad de vill. Faktum är att det för alla "skydd för individens rättigheter" alltid finns undantag och särskilda situationer då dessa upphör att gälla. Alltid.

Om detta får man såklart tycka vad man vill - men så är det.

Exakt vilken myndighet som förvaltar över historiskt skyddade gravar och reliker är jag inte helt säker på. Det har ingen betydelse vad en stiftelse eller förvaltare säger om staten verkligen bestämmer sig för något. De kan alltid köra över alla andra i slutändan faktiskt.

Nu ska det ju tilläggas att staten rätt sällan går emot korrekt skrivna testamenten eller gravfriden, men de kan om de verkligen vill.

Gurre sa...

Re: Anonym...

Det är ganska uppenbart att han dog av "hål i huvet"...

Och det är ganska ointressant numera, vare sig han dog av gift, kniv eller övertaxering...

Johnny sa...

Johan/Anonym/Terra/Gurre: Tack för inputen, alla. Tillsammans bygger vi på det almänna vetandet.

Elisabet sa...

Vilken underlig näsa han har! Undrar om han har fått den knäckt ..?

Anonym sa...

Elisabet!
Karl hade en knöl på näsan.
Har aldrig sett fotot t v. Tack, Johnny! Var hittade du det?
Gurre! Å jo. Det är högst intressant vad Karl dog av.
Oavsett vad man må tycka om honom. Hans rykte flög över jorden!
:-) Molly Ginger.

Johnny sa...

Elisabet: En riktig klassiker till näsa.

Molly: Jag tror de där bilderna ändå är rätt vanliga. jag googlade bara.

ab sa...

"Är Karl XII:s kista nån slags jäkla adventskalender, eller?"

Skrattade högt här i väntan på Grand Designs.

Ingela sa...

Förhopingsvis är man så ointressant att det aldrig blir aktuellt att pröva vem som rår om det som blir över.

Magnus sa...

Eftersom Kalle inte har några levande avkomlingar eller nära anförvanter - han var så att säga gift med jobbet - så är det säkerligen staten som äger hans kropp. Riksantikvarieämbetet, kanske?

Johnny sa...

ab: Grand designs är verkligen ett favoritprogram; ett hus av lera, det skulle jag vilja bygga. :-)

Ingela: Jag tror att begravningar - helkropps, så att säga - är på utdöende. Det blir nog mest bränning, frysning, malning och kompostering i framtiden.

Magnus: Eftersom man inte är mer än materia när man är död så är det ingen skillnad på en själv och platsen man ligger på. Då kanske platsens ägare är kroppens ägare också.