fredag, november 13, 2009

Testar Gimp Portable

Ett "portable-program" (eller bärbar applikation, om man vill) är ett sådant man stoppar in i ett usb-minne och tar med sig till främmande datorer. De flesta arbetsgivare vill nog inte att man stoppar in egna program i deras datorer, och då kan det ju vara smidigtatt köra via usb-pinnen.

Jag har testat att ha Firefox i usb:n, men det har inte funkat sådär jättebra. Kanske gjorde jag fel. Men nu i alla fall så testade jag GIMP Portable. Gimp är som Photoshop, fast helt gratis. Har man bara jobbat med Photoshop känns Gimp konstigt, men det är en lärosak.Jag (och även Martin Klasch) älskar verkligen att klippa detaljer ur affischer från bloggen Wrong Side Of The Art!. Gamla kultiga filmposters innehåller alltid en massa välgjorda element, och att klippa ut dem är rena rama terapin. Jag hittade affischen till den gamla fimen Angels’ Wild Women från 1972 och körde igång Gimp Portable och började klippa.Gimp ÄR inte lätt om man är van med Photoshop. Till exempel - hur markerar man ett färgområde? Det går, men det tog en stund att ta reda på hur. Hur förminskar man en bild? Vars ligger Nyans/Mättnad? Ja, allt sånt där tog sin tid att klura ut, men till slut lärde jag mig i alla fall lite. Jag tycker urklippet blev hyfsat.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

10 kommentarer:

Josephine sa...

en såndär bild kan de inte trycka på filmposters idag inte... det hade varit alldeles for politiskt inkorrekt. ;-)

Johnny sa...

Jos: Jodå, den där bilden funkar nog idag. Fast hadre det varit omvända roller på bilden så hade det nog inte funkat. :-)

Plastfarfar sa...

Vill du --Internet Explorers bästa vän-- testa den föredömligt snabba och gimmickfria Chrome, så finns en version för sticka här.

Johnny sa...

pf: Tack. Jag kanske gör det då, nästa arbetsvecka.

crex sa...

Funkar GIMP med ett fönster nu och inte en massa små-fönster över hela skärmen? Har läst att det ska vara på G, men inte sett nåt om det på ett tag. På din bild ser det så ut, ett-fönster-varianten.

Johnny sa...

crex: Jag störde mig också på alla små fönster förr, men på portablevarianten kan man ha en hel yta

Magnus sa...

Vilken fantastisk affisch - även om killen på den länkade sidan säger att filmen inte alls lever upp till den! :D

Johnny sa...

Magnus: Det är det de har gemensamt de där gamla filmerna, att affischerna är bra medan filmerna är dåliga.

Magnus sa...

Johnny: Mmm, ser ut som om det var "They Eat Scum" ungefär - likaså en skräpfilm om kvinnor som dödar män..

Johnny sa...

Magnus: Bara namnen på filmerna tar ju priset. :-D