tisdag, december 29, 2009

"Normalt" nu, men inte förr

Nu är det snart ett nytt decennium. Jag och en kille på jobbet snackade om vad som anses som "normalt" nu, men som inte var riktigt accepterat innan det förra decennieskiftet. Vi kom fram till åtminstone tre saker:

Plastjulgranar.
Skönhetsoperationer.
Kontaktannonser.

Jovisst, folk köpte plastjulgranar innan tjugohundratalet, men lite kulturskymning var det allt. Och okej, visst opererade sig en och annan innan år 00, men mest var det nog kändisar som gjorde det, och de som gjorde det utan att vara kändisar sågs som ganska amerikaniserade. Och kontaktannonserna då, visst satte folk in såna (till och med på nätet) men det var ändå ett ganska loseraktigt beteende på den tiden.

En intressant tanke: Vad kommer att vara normat och accepterat om tio år, men som inte är det nu? Jag kommer inte på några exempel. Gör DU?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

13 kommentarer:

Lotten sa...

Att vara hemmafru kommer att vara accepterat om tio år.

(Egentligen har jag ju inte en aning och inte ens en känsla av att det kommer att var så. Men jag kom i alla fall på en sak som inte anses normal!)

En annan fråga: vad hoppas du kommer att anses helt normalt om tio år?

Mitt svar: stt sova med datorn under huvudkudden. (Ok, vi kanske inte kommer att ha datorer som vi har dem idag. Men i alla fall.)

Johnny sa...

Lotten: Jag hoppas att göra sitt eget låtsassbus av havre och ingefära, såsom jag har gjort, kommer att vara en fullt accepterad syssla. som det är nu anses det nog rätt knasigt och tidsödande.

Richard sa...

Jag skulle tro att det är OK att "strunta i miljön" om ca. 10 år från nu. Idag blir du nästan avlivad om du inte källsorterar.

Jag tycker förståss att det är bra att vi tar hand om vår miljö och planet men just nu är det alltför inne att vara miljönisse.
Många, alltför många, har inte en aning, de följer bara strömmen. Men vissa saker som kommit nu är inte ekonomiskt eller miljömässigt försvarsbara trots att det går under miljövänliga flaggor.

Exempelvis att slopa kärnkraften eller köra med etanol. Om man sätter in sig lite i dessa frågor så förstår man snart vad jag menar.

Ha en fortsatt bra dag!

Johnny sa...

Richard: Jag tror att det blir ännu mera o-okej att strunta i miljön. Det blir nog som med rökning - från att ha varit okej blir man nästan avlivad.

Hanna sa...

optimisten i mej hoppas att det kommer vara mer normalt att (tänka långsiktigt och) konsumera mindre = mer miljövänligt.

pessimisten i mej tror att det kommer vara mer normalt med övervakning. som till exempel säkerhetskameror överallt...
- busskort som registrerar dina resor! var det en stor integritets-debatt kring, när de infördes i somras i amsterdam, till exempel.
jag tänker ofta på 1984!
(tack för den fina nerklippningen du publicerade häromdan :))

angående snuset så ska jag tipsa mina kedjesnusande vänner om.
själv är jag ingen nikotinist men jag har funderat på att odla tobak åt mina omgivning... jag har förstått att tillsatserna är vad som är mest beroendeframkallande? så att tagga ner från ren tobak borde då vara lättare än från något producerat av swedish match / philip morris?

Johnny sa...

Hanna: Det fanns viss mycket tobaksodling i Sverige förr, men den tycks ha försvunnit helt.

Hanna sa...

(jag tror att det är olagligt att odla tobak i sverige... har nåt med skatt att göra...)

P-E Fronning sa...

Önskar jag kom på fler saker att lägga till din lista... möjligen att kn*lla på tv. Men jag måste fråga, är plastjulgran verkligen accepterat?? Köper man såna? Jag tror aldrig att jag ens sett en...

Johnny sa...

Hanna: Äsch ... en liten hemmaodling måste väl vara lagligt. Det vill säga om vi pratar vanlig tobak.

p-e: Säkert .. ja, 30-40% av alla jag känner kör med sån.

P-E Fronning sa...

Det är väl så att alla i min närhet råkar vara stockonservativa traditionalister till julgransägare ;)

Johnny sa...

p-e: De hänger helt enkelt inte med sin tid. :-)
Fast man kan ju fundera så här - vilket är värst: Att avverka en gran(träd är ju nyttigt för jorden sägs det) eller att framställa en plastgran (plast gört man väl av olja)?
Jag vet inte.

Monet sa...

Himla rolig och tänkvärd fråga. Man behöver ställa sig såna lite oftare.

Jag hoppas - och tror - att den hälsofascism som går som en farsot sedan ett bra tag ska ha gått över. Visserligen är det inte bra att snusa:-), men stränga dieter, bantningsexperter, gym-diton, allt som har med att tukta kroppen att göra hoppas jag blir "ute".

Och att det om tio år är OK att var och en får ta ansvar för sitt eget liv och slippa bli "avlivad" för att man inte kör med etanol eller källsorterar. Kunna få njuta av livet på ett bra och balanserat sätt alltså.

Sen tror jag att alla som lagt ut sig med fyllebilder och annat elände på Facebook kommer att känna sig riktigt ute. Om de inte gör det redan nu. Hur skäms man inte själv för vissa bilder från tonåren? Tur de finns i privata album, inte ute på nätet. Mycket kommer att ha hänt där, från total öppenhet till slutenhet tror jag.

Min wv blir "aptionym", kanske är det så vill bli?

Johnny sa...

Monet: Eller också blir det helt normalt att lägga ut hela sitt liv. Just nu anses det ju lite suspekt.