fredag, januari 08, 2010

Barockt/Perverst

Det gäller att hela tiden titta på något. Eller att göra något. Eller att höra något. Stryper man förnimmelseinmatningen fulstartar hjärnan och börjar jobba på egen hand; funderar på saker, undrar varför saker och ting är som de är och funkar som de gör. Och sånt.

Tydligen var jag inte uppmärksam nyss, för plötsligt hade en fråga - en undran - formulerat sig så smått. Plötsligt satt jag och undrade om orden 'Barock' och 'Pervers' på nåt vis är synonyma. Vilken tur att nätet finns. Hur kollade man upp sånt här förr?
Ordet "perversion" härleds ur det senlatinska perversio "omvridning", "förvridning", vilket kommer av det latinska verbet perverto "vända upp och ned", "kasta över ända", "fördärva". (Wikipedia)

Ordet barock har kommit att betyda 'orimlig', 'våldsamt överdriven'. Man kan till exempel tala om ett barockt påstående. (Nationalencyklopedin)
Tja, inte är de synonyma precis, men de tangerar varandra lite grand. Nu kanske du tänker att kunde han inte ha behållt sin undran för sig själv, men på det svarar jag att det är ju sånt här som bygger upp nätet - plus den samlade kunskapen - och det är ju förresten inte så att jag slösar bläck.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 kommentarer:

Suvi sa...

Det är dock lättare att hitta en barock byrå än en pervers sådan.

Johnny sa...

Suvi: En pervers byrå ... krat då? :-D

Anonym sa...

Den perverse är kanske mer vadagligt förvriden och äcklig medan den barocke är dekadent och smaklöst överdriven. En kulturell fråga helt enkelt, vilken stämpel ska man månne använda

Motsatser behöver inte alltid vara den förväntade. Tänker ofta på att tex Kärlek och Hat är rätt tråkiga och inte så vanligt förekommande som problem. Snarare Kärlek och Vankelmod, det är något som ofta pendlar där i hjärtegropen och den utsatte pendlar vanmäktigt mellan polerna.

Därför behöver väl inte heller synonymerna vara av exakt samma betydelse, synonymen ska väl förfina och mer exakt kunna beskriva det önskade ´tecknet´ som eftersöks.

Märta sa...

Känner igen känslan. När man får något för sig. Och måste veta NU! Skrämmande att inse att man "på den gamla goda tiden" fick lov att trava ner till biblioteket och slå i uppslagsverk när man nu gör en snabb sökning på Google och Wikipedia för att få klarhet!

Johnny sa...

paljettenq: Eller också är det så enkelt som att överklassen är barock och underklassen är pervers. :-)

Märta: Som jag minns saken så gick man aldrig till babblan bara för ett få svaret på en fråga. Frågorna sjönk undan. Det är bättre nu.