onsdag, januari 20, 2010

Det tog nog ett tag att invandra på den tiden

Det verkar vara många som har bloggat om DN-artikeln "Europeiska män stammar från bönder". Lustigt, för haplogrupper och y-kromosomer, det hör man ju inte pratas om i fikarummet till vardags direkt. Antagligen blir det intressant eftersom man här delar upp män och kvinnor som havandes olika ursprung ... typ.

Jag har inget att tillägga egentligen, för jag vet för lite om sånt där. Fast en sak kan jag fundera över, och det är detta med dessa invandrade mellanöstern-jordbrukare som charmade in sig hos samlar/jägar-tjejerna* häruppe och därmed i förlängningen evolutionärt trollade bort samlar/jägar-killarna; de invandrade inte som man gör nu för tiden.

De gjorde det bokstavligen: I n v a n d r a de. Alltså, de kom gåendes. Fatta hur lång tid det måste ha tagit att komma gåendes från till exempel floden Eufrat till till exempel den landmassa som skulle bli Sverige? Lång tid.

Som jag skrev har jag dålig koll på sånt här, men jag föreställer mig att den som fick för sig att vandra iväg från mellanöstern och uppåt inte var samma person som kom fram. Han som kom fram var antagligen en ättling till initiativtagaren, och vid det laget ganska uppblandad med folk boendes på vägen hit. Så föreställer mig jag saken i alla fall.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,
---
*(fast antagligen handlade det inte om att "charma in sig", utan att bondeliv innebar ökad överlevnad/reproduktion gentemot jägarlivet, eller nåt i den stilen).

1 kommentar:

Anonym sa...

Dom tog kanske tåget.För idag kommer de ju i en Merzedes AMG med GPS inpejlad mot det Sociala!?. :)

http://www.mudbubble.com/projects/twinkle_twinkle.html

Pelle