lördag, februari 13, 2010

Fotobås i verkligheten, på nätet och hemma

Jag hittade en sida om fotobås och blev inspirerad att göra en egen sådan bildserie. Sådana bilder kan se ut precis hur som helst. De kan vara i färg eller svartvitt, vara av bra kvalitet eller dålig, och dessutom kan inramningen skilja sig åt ordentligt mellan de olika sorterna. Så ska man tillverka egna bilder är det ju bara fantasin som sätter gränsen, då inga egentliga regler tycks finnas.

Har du en webbkamera så finns det sidor på nätet som fixar till snygga fotobås-bilder åt dig, till exempel den här sidan. Den är på franska, visserligen, men man fattar ändå.

När jag var yngre hade vi på vårat lantställe i Mariefred en gästbok. Som liten tänkte jag inte på'n direkt, men jag visste att det stod namn, hälsningar, krumelurer och sånt i den. Ja faktiskt, det är kul att lämna ett avtryck efter sig när man har hälsat på. Och lite relaterat till denna gästbok kom jag på en idé.

På utedasset på landet, eller varför inte på toan hemma hos sig själv, sätter man upp, alldeles framför toaletten i ansiktshöjd för den sittande, ett litet hyllplan. På detta hyllplan placerar man sin gamla kamera, den man sällan använder. Har man en polaroidkamera så är det ju förstås ännu bättre.


Hur man sedan vill sköta saken kan man ju hitta på själv. Antingen sätter man upp en lapp som instruerar hur självutlösaren funkar, om nån inte skulle fatta, eller så skaffar man en manuell självutlösare. Jag kan tänka mig att man till slut får ihop en rätt skön samling "gästboksbilder". Har man fest blir bilderna antagligen ännu bättre.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

17 kommentarer:

Karin på FOX sa...

Christina på Stribergsstation hittade en gång i forntiden en kvarlämnad strip i ett fotobås. Det var en av Söders "original" som roat sig lite. Helt otrolig serie som jag gärna skulle vilja se igen! Om jag minns rätt publicerades den faktiskt på Photoboot-sidan för kanske 15 år sen. (Chris, om du läser detta kan du väl leta i dina gömmor)

Magnus sa...

Haha! Känner igen stilen från dina exempel, jag blev nästan alltid konstig på bilder tagna i fotobås. Rufsigt hår, stirrande blick, konstiga miner och ett adamsäpple som ibland såg ut som om man just lagt en kabel i halsen (din nedersta bild har litet av det, men det kunde bli mycket tydligare för mig). Och ett kallt, vitt ljus.

Problemen var typ: 1) jag är så pass lång (runt 1.85) att jag ibland var tvungen att huka litet i ett sådant bås. Särskilt om det inte gick att sänka den där pallen tillräckligt - man ska ju alltid rikta blicken mot en viss punkt.
2) alltför stark blixt och ett skynke som inte gick tillnärmelsevis ner till golvet - skapar det där frusna, platta ljuset.
3) jag har brillor och var tvungen att titta rakt mot kameran för att det jnte skulle bli reflexer i glasen. Halvprofil fungerade inte. Resultat:stirrande eller surt uttryck. Jag tog en gång ett foto inne på Domus som jag sen kunde presentera för kompisar med orden "Försök inga tricks, tovarisjtsj, vi vill veta var du befann dig klockan tio i söndags kväll..." Rena KGB-överstelooken.

Det är flera år sen jag senast behövde använda ett sådant där, numera finns det ju snabbare och enklare särt att fixa porträttbilder till olika kort och så.

Johnny sa...

KpF: ÄR photobooth-sidan så gammal? Fan, nätet börjar bli gammalt.

magnus: Din historia låter exakt som min, om jag skulle beskriva den.

Magnus sa...

Apropå bilder: jag var helt övertygad om att du skulle blogga om Federley/Ursula. Hejdlös story, jag skrek av skratt när jag hittade artikeln i Aftonbladet (via Johan Hilton). Helskön bild av honom/henne från det där baröppnandet också: vilken ögonskugga! Jag förmodar att det var partipiskan hon höll i. :> Han lär inte sitta kvar i höst...

Magnus sa...

...eller var det partypiskan?

Johnny sa...

Magnus: Jag kom inte på vad jag skulle skriva om saken, utom att jag tänkte på Magnus Uggla-låten "Johnny Balle" när jag hörde om Ursula-bortskyllandet.

Magnus sa...

Johnny: Ursula skulle haft korsett också. Hårt snörd korsett.

Anonym sa...

Bildserie av en fining...me like

Johnny sa...

Magnus: Han såg inget vidare ut som tjej, enligt min åsikt.

anonym: :-D

Fred sa...

Jag tror det var Carl-Johan De Geer som hade en sådan fotogästbok. Den fanns utställd på Moderna ett tag, massor av sköna bilder på Sveriges kulturelit (à sjuttiotal)! :)

Johnny sa...

Fred: Sedärja. Jag tror fan att inga av mina ideer är nya. :-)

Christina sa...

Här kommer en länk till Hornstull-gubbens fotobåsremsa som jag hittade en gång för mycket länge sedan, och som Karin högst upp bland kommentarerna minns så väl.
Klicka på fotot, det är nog den bästa remsa jag har sett ;)

Johnny sa...

Christina: Grym remsa. Och om det där var på 70-talet är det ju mycket möjligt att gubben är född på typ Madickens tid. Skum tanke; tiden går, liksom.

Petronella sa...

"Sedärja. Jag tror fan att inga av mina ideer är nya. :-)" Tanken har slagit mig också: http://petronellaspalats.blogspot.com/2010/01/lampan-nar-man-kommer-pa-nagot-som.html

Johnny sa...

Petronella: Det ironiska är nog att skulle man ändå klämma fram en unik idé, så skulle man säkert ändå aldrig genomföra den.

Petronella sa...

Möjligen.. Men alltså, tänk vad internet/google måste förändrat uppfinnandet! Nu när man kommer på nåt så googlar man ju först för att se om det redan finns, innan man lägger tid på att börja genomföra sin idé. Undrar hur det var förr, uppfann flera personer samma sak samtidigt - var det vanligt förekommande?

Johnny sa...

Petronella: Antagligen gjorde man det, men fick patent i olika länder. Fast jag har ingen aning.