lördag, februari 27, 2010

Trajanuskolonnen i färg

Trajanuskolonnen - 40 meter hög och byggd av 20 kolossala runda byggklossar av Carrara-marmor. På den, en redogörelse över Trajanus krig mot dakerna (typ rumäner), i en oavbruten relief i marmorn. En superlång serie. Och som i fallet med till exempel gamla Fantomen - svartvit.

Eller? Kanske inte - mycket talar för att Trajanuskolonnen, i likhet med många andra antika statyer och skulpturer, var i färg. Kanske kunde man återskapa färgen?

Nu kommer vi in på nåt som kanske tangerar det här med Djurgårdsljus som pågår just nu - att belysa föremål med färgat ljus. Det är nåt liknande man har tänkt sig med Trajanuskolonnen. Att måla direkt på marmorn är ju inte att tänka på.

Jag hittade (via) en Discovery News-film, ett par år gammal förvisso, om att man baserat på färgpigment från kolonnen tänker bygga upp bilderna i datorn, och att man sen på nåt svårförståeligt tekniskt vis tänker projicera bilderna direkt på kolonnen medelst färgat laserljus. Rätt häftigt, tycker jag. Men jag har svårt att förklara hur det går till, så tryck på bilden här under för att komma till Discoveryfilmen.


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: