torsdag, mars 04, 2010

Utrop inuti. Inrop?

Det är en intervju med Maja Lundgren i senaste Vi - ur vilken jag klippte detta:Känns det igen? Jag känner igen'et - lite grand. Några gånger i mitt liv - säkert kan man räkna gångerna på ena handens fingrar - har jag, precis innan insomningen, hört ett högljutt utrop. Jag kan inte dra mig till minnes exakt vad som har sagts, då det var så länge sedan senast, men jag har för mig att det har rört sig om namn.

Ett namn har ropats ut, högt som om det ropades rakt in i örat - fast inifrån så att säga. Skumt som sagt, men länge sedan nu. Nån som har varit med om detta fenomen?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

13 kommentarer:

Anonym sa...

Herrejestanes Stationsvakt !?.Som sköterska kan jag nog bara rekommendera ett besök på någon vårdinrättning om man hör andra röster inne i sitt huvud än sin egen.Vad säger rösterna då !?.Kill kill kill ha ha ha .... :)
Hoppas du inte är sjuk på riktigt för denna sida brukar jag läsa på min fritid.

Pelle

Mira sa...

Jahapp! Här har ni en till som är redo för hispan! Jag hör både det ena och det andra precis innan jag ska somna. Enstaka röster, mummel, rena diskussioner. Med ena foten i vakan och andra i drömmen så är det nog lätt hänt att det blir så här.

Tekrånglat sa...

Inte röster, men ofta en hög smäll. Som när någon slänger igen en kökslucka utan dämpning.
Just frågan, om jag hör en hög smäll vid insomnandet, kom upp i inskrivningsenkäten på Sömnkliniken i Uppsala, den gången jag var där och utredde min sömngång.
Glömde fråga läkarn vad det handlade om.

Geobastard sa...

Ledsen, men det här är inte så konstigt som det låter. Det är en produkt av hypnagoga upplevelser som just brukar ske i insomningsläget, framförallt om man är väldigt trött eller somnar dagtid i en soffa och liknande så att sömnen inte faller in som den ska. Då ställer hjärnan till det för dig genom att du ibland fortfarande är medveten trots att du börjat somna - och då kan du drömma samtidigt som du är vaken. Det kan garanterat yttra sig som att man upplever röster.

Vissa upplever aldrig det under sina liv, men det är inget märkligt. Vissa har även lärt sig kontrollera det har jag hört, så de kan styra sina drömmar och vara i dem i ett vaket tillstånd.

Fullt vetenskapligt.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hypnagog_hallucination

Geobastard sa...

Själv har jag råkat ut för bara precis mardrömmar på det sättet. Drömt att jag inte kunnat röra mig tex. Ofta handlar det om obehagliga insekter på kudden som jag måste vifta bort. Jag har tom stigit upp och hämtat damsugaren för att ta väck dem innan jag klarnat till helt i skallen.

Johnny sa...

Pelle: Om jag är galen bör du ju få lön när du är här i så fall. :-D

Mira: Lite läskigt ändå, eller hur. :-)

Tekrånglat: Vad skumt. Låter lite som ljudversionen av det där epeleptiskaa rycket man kan få när man ska somna.

Geo: Vakenmardrömmar? Fy tusan, hoppas att jag även fortsättningsvis ska slippa såna.

Tekrånglat sa...

Hittade min åkomma.
Det var inte mer komplicerat än att jag har
"Expoding head syndrome". Haha!
Det måste vara det sjukaste namnet på ett syndrom?

http://en.wikipedia.org/wiki/Exploding_head_syndrome

Johnny sa...

Tekrånglat: Jag kommer att tänka på den gamla goda filmen Scanners:
http://www.youtube.com/watch?v=HY-03vYYAjA

Tekrånglat sa...

Underbart!

P-E Fronning sa...

Nä, inga röster men precis som tekrånglat så exploderar mitt huvud ibland precis vid inslumring. Intressant att läsa att man inte är ensam. Sen har jag under det senaste året börjat "fördrömma" - alltså precis då det undermedvetna börjar ta över tankegången dock innan insomnande - om fallande situationer. Från skyskrapor etc. Skumt. Vad skulle Freud säga? Vänta nu... Nu kommer männen i vitt med en extremt långärmad tröja...

Johnny sa...

Tekrånglat: Fast jag ångrade mig lite när jag hade lagt in länken till Scanners-explosionen. Det är ju så många av mina läsare som är lite kräsmagade. ;-D

p-e: Om du fördrömmer så är du fördrömsfull. :-D

P-E Fronning sa...

Fördrömsfull, fördrömmande och fördrömd. ;)

Johnny sa...

p-e: Fördrömda ordlekar! :-)