tisdag, maj 11, 2010

Ett litet (men textmässigt möjligen ganska långdraget) fototips bara

Det händer att jag kommer med små fototips här, men när jag gör det känner jag mig alltid lite dum. Dels för att jag inte har nån kamera att tala om, och dels för att jag inte är nån särskilt skicklig fotograf.

Men skitsamma i dumkänslor, jag delar med mig av mina funderingar ändå. Här kommer ett tips. Bilden här nedan är en ganska misslyckad historia egentligen. Det är en över tretusen punkter (fast här förminskad) stor bild på ett vatten och en skogig kulle.Den är alltså inte mycket att hänga i julgranen. Medelst Photoshop skulle jag förmodligen kunna få nån slags fason på'n, men just för tillfället är jag photoshoplös, och förresten är det nog ingen mening med att tipsa till PS-kunniga personer ändå - de kan själva.

Okej, så här tänkte jag. Det enda som egentligen "händer" på bilden är att där finns ett par byggnader. Men dessa är så små att klipper jag ur bara dem så blir det ingen vidare skärpa. Vad jag än gör här förresten, så blir det nåt kvalitetssänkande. Så tänkte jag.

Nå, vad brukar innehålla små vackra meningslösheter i dassig kvalitet? Gamla vykort så klart. Jag skulle kunna göra nåt vykortsaktigt av den meningslösa bilden. Så det gjorde jag, och frågar du mig så blev den bilden bra mycket bättre än originalet.Och det var lätt att skapa detta vykort också, jag använde mig av det (utmärkta) webbaserade programmet Picnik. Så här gjorde jag:

Edit - Rotate (Gjorde vattenlinjen horisontell)
Edit - Crop (Till önskad storlek)
Edit - Exposure (Ökad Exposure)
Edit - Colors (Ökad Temperature)
Edit - Sharpen (Rätt mycket)
Create - Frames (Border, Shadow)
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

6 kommentarer:

Elisabet sa...

Men så himla läckert! Det bildprogrammet har jag ju, - om jag inte minns fel var det du som rekommenderade det en gång - och jag är HELNÖJD!

Larsson sa...

Snyggt!

Plastfarfar sa...

Det här med onlinebildredigering får mig att fundera på rättigheter. Lämnar man över rättigheterna till sina bilder till dem? Att de rent tekniskt kan spara undan det man gör är ju självklart, men gör de detta?

Johnny sa...

Elisabet: Jag gillar det också. På jobbet klarar jag mig helt utan Photoshop, jag nöjer mig fint med Picnik och Pixlr.

Larsson: Tack. :-)

PF: Jag tror att det enda vettiga tankesättet, för en vanlig nätanvändare, är att man släpper sitt ägande när man lägger upp bilder. Man kan ju fantisera hur man vill om sin upphovsrätt, men i praktiken blir ju bilderna allmän egendom ändå. Jag tror de som "håller på sig" för mycket stångar sig blodiga och får magsår.

Elisabet sa...

Det bästa med Picnik är jui att det är så otroligt enkelt att använda.

Egentligen gör jag inte så mycket, mörkar ofta bilderna, förminskar och lägger in en skugga .., likadant jämt ... men ändå, ååå, vad jag tycker om det programmet.

För en som är rationell av sig och inte vill lägga sååå mycket tid på bilderna, är det perfekt.

Johnny sa...

Elisabet: Betalversionen är grym, där kan du använda kurvor också, men gratisvarianten är fin nog ändå.