tisdag, juni 01, 2010

Adolf fortsatte tydligen att funka

Saker och ting har ju en tendens att kunna kontamineras av andra saker och ting. Ett exempel på det är ASEAs gamla hakkors-logotyp. Hakkors är ju rätt grafiskt snygga och så, men framåt 1933 kände ASEA att hakkorset: -Njä, det bör vi nog byta ut.

Så borde det ju funka med namn också, tycker man. Nyss hittade jag, via Beta Alfa, till en blogg där tv4:s sommarfilmer räknades upp. Klassiska filmer, gamla Åsa-Nissar och sånt. Bland dessa filmer noterade jag ett par filmer med namnet Adolf i titeln. Den ena är från 1937 och den andra från 1939. Man tycker ju att Adolf Hitler i viss mån redan vid det laget borde ha kontaminerat namnet Adolf, men tydligen inte.Nåja, Adolf Hitler hade ju inte gjort så mycket ännu vid den tiden, åtminstone inte mot utlandet. Men så ser jag ännu en Adolf i listan, en från 1952.Är inte det lite lustigt ändå - att namnet Adolf fortfarande var "gångbart" så kort tid efter WW2? Alltså, jag menar inte att klaga på namnet Adolf eller så, för rent privat tycker jag inte att varken symboler eller namn kan kontamineras. Men eftersom majoriteten nog ändå tycker så är ju 1952-Adolf lite märklig.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

8 kommentarer:

Rutan sa...

Kan det inte bero på att Adolf var ett vanligt namn för män födda 1900 - 1930? En Adolf i toppform kan ha varit 25 år i filmen.

Vilket fick mig att tänka på en rolig historia:

En man kom till skattemyndigheten och ville byta namn.
- Vad heter ni?
- Jag heter Adolf Hitler.
- Då förstår jag att ni vill byta. Vad har ni tänkt er att heta i stället?
- Jag skulle vilja heta Gustav.

Urban sa...

Det där korset hade ASEA kvar på sitt dåvarande huvudkontor i Västerås på 80-talet. Fanns en liten hakkorssymbol i deras paternosterhissar där. Tror nog ingen tänkte så mycket på det. Det fanns andra moderna hissar intill.

Är bara lite sur på att jag inte provade att åka ett helt varv med hissarna när tillfälle gavs.

Elisabet sa...

Jag hade förresten en kund i kassan som visade leg.

Hon hette och heter kanske ännu Eva Braun.

Ingela sa...

Kan det ha haft något att göra med den - vad jag förstår - oerhört populäre skådespelaren Adolf Jahr?

Ingela sa...

Har googlat lite och konstaterat att det har det nog.

Johnny sa...

Rutan: Jo, Vilken knasig historia. men kul.

Urban: Vars är de hissarna nu månntro? De borde återuppbyggas på nåt museum.

Elisabet: Shit. Du borde ha frågat vad hennes man hette.

Ingela: Tänkte också det. Ja inte borde han ju byta namn bara för att Hitler fanns, men ändå känns det märkligt att de kapitaliserade på namnet ändå.

Mjömark sa...

Sen finns det en del som kör på med hakkors ända in på sextiotalet.

http://en.wikipedia.org/wiki/Swastika_Laundry

Johnny sa...

Mjömark: Knasigt. Fast egentligen borde ingen ha tagit bort sin swastika. När man gjorde det blev man ju liksom ägd av Hitler - som liksom vann, om man säger så.