onsdag, juni 23, 2010

Dammen nedan Berns

Det finns en damm i Berzelii park, och i den dammen, om vädret och ljuset tillåter, speglar sig Berns. Och i den dammen, om årstiden och värmen tillåter, simmar karpar. Jag brukar passera den där dammen på min väg hem från jobbet, och igår fick jag för mig att jag skulle fotografera en karp. Det gjorde jag, och se så fint det blev.



Ja eller hur. Karparna var jättelätta att se med blotta ögat, men med kameraögat var det betydligt svårare. Tur att man har lång rygg, lång hals och långa armar - och att man i sin iver inte är räd för att tappa kameran i plurret. Här har vi en röd-orange rackare.



Och här en lite mer gultonad variant. Stora som fan är de, och när jag stod och betraktade dem undrade jag vars de hålls vintertid.



Jag säger ju karpar, men om det verkligen är karpar vet jag inte. Jag har dock fått för mig det. Undras förresten om det är nåt svinn på dem, att luffartyper liksom fiskar upp dem och käkar dem.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

3 kommentarer:

Bengt sa...

Karparna är nog sk japanska Koi´s http://www.ipernity.com/doc/bildochfoto/5734306

Anonym sa...

Jepp, det ser ut som koi-karpar. Om dammen är tillräckligt djup och har tillräcklig cirkulation/ventilation kan de övervintra där, annars tar man upp dem och låter dem övervintra kallt i någon källare t ex.

stationsvakt@gmail.com sa...

Bengt: Borde stämma. Tack.

mrarboc: Dammen är bara några decimeter djup, och största delen av året är den tom.