lördag, juni 05, 2010

Slutstriden

Det blev att jag tittade på Bröderna Lejonhjärta idag. Här är lite ur handlingen.

Den onde Tengil har draken Katla som husdjur. Medelst tut i en lur styr han denna drake mot dem han inte gillar. Men Jonatan stjäl luren från Tengil. Han låter Katla, som nu lyder honom, spruta eld mot Tengil. Tengil dör. Så här går det till.

Slutstriden

Jonatan dödar sedan Katla, men medan han gör det får han lite drakeld på sig. Pga detta blir han förlamad. Men innan detta riktigt hinner ske ber han sin lillebror Skorpan om hjälp.

Jonatan har tidigare räddat livet på lillebrodern genom att hoppa ut genom ett fönster med honom på ryggen, och ber nu Skorpan återgälda tjänsten. Skorpan begår nu självmord, med Jonatan på ryggen, genom att hoppa utför ett stup.

Slut.

[ Draken Katla kostade 100 000 kronor, läser jag på Wikipedia. Detta var 1977, och hundra tusen var mycket pengar då. Jag tycker att de borde ha fått mer drake för pengarna än vad de fick. ]
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

12 kommentarer:

P-E Fronning sa...

Jag har ett starkt minne av att jag redan då, som 9-åring, tyckte draken var usel. Inte för att jag kan ha haft mycket att jämföa med, men en besvikelse var den. En kontrast till en film som jag i övrigt tyckte var OK...

Peace in mind sa...

"Det blev att jag tittade..." Gulligt lät det, och jag kommer liksom p-e ihåg hur dålig draken var, speciellt i rörelse.

Johnny sa...

p-e: Faktiskt så duger den fortfarande att titta på; ett rätt schysst hantverk.

Pim: Enligt wikipedia rymdes det 4 personer inuti den - samt rökmaskin. :-)

Ullah sa...

Jag undrar om jag egentligen har sett filmen någon gång. Men jag vet att jag har läst boken i alla fall. Eller har fått den uppläst för mig.

Johnny sa...

Ullah: Du har säkert gluttat på'n på tv - den har gått tusen gånger.

Ullah sa...

Förmodligen. Har för mig att författaren kritiserad för självmordet och mordet när Jonathan blev handikappad.

Johnny sa...

Ullah: Tänkte på det jag med. Nog för att det säkert är jobbigt att bli förlamad - men självmord..

mrdantefontana sa...

Jag vet inte om draken var dålig eller bra gjord. Men mig skrämde den vettet ur! Kanske var det de knixiga rörelserna. Någoning utomjordiskt är det över den. Jag får obehagskänslor bara jag tittar på de här bilderna...

Johnny sa...

mrdantefontana: Jag har aldrig tyckt den vara läskig. Förresten är den ju lite lik ...

P-E Fronning sa...

Dante: Allaredan som liden påg drogs du alltså till populärkulturens tveksamma utmarker... Jo, jo. Jag tror säkert att du än idag tittar efter Katla under sängen. :)

mrdantefontana sa...

Nämn inte namnet som inte får uttalas!!!!

P-E Fronning sa...

;)