fredag, augusti 27, 2010

Huset vid avgrunden

Enligt vad jag läste mig till på Wikipedia så var William Hope Hodgsons roman (eller kanske snarare novell) 'The House on the Borderland' en inspirationskälla för H. P. Lovecraft. Den och annat som Hodgson skrev. Tydligen skulle huvudpersonen i nämnda bok befinna sig under attack från så kallade "Swine-Things".

"Swine-Things" - det lät på nåt vis rätt bekant, och faktiskt, när jag tänkte på ordet kände jag en lätt déjà vu-rysning; jag hade läst om dem förut. Lite googlande på saken gav svaret: Kalla kårar. När jag var väldigt ung slukade jag bokserien Kalla kårar, och som nummer 70 i den serien har vi just Hodgsons bok. Den heter 'Huset vid avgrunden' på svenska.

Som jag mindes saken hade jag tyckt boken vara otroligt läskig. Men läskig då och läskig nu är långt ifrån samma sak, och för att bekräfta detta lät jag boken på magiskt sätt via internet hamna som ljudbok i min mobil. Boken, som gavs ut 1908, finns förstås i public domain, och man kan läsa den på nätet (dock bara på engelska).Nä, den var inte särskilt läskig, och dessa "Swine-Things", som jag har försökt återskapa här ovan, ingav mig inga skräckkänslor alls. Tyvärr trubbas bli rädd-fantasin av med åren, vilket är synd. Men jag kan ändå rekommendera 'The House on the Borderland', eller om du hittar den svenska versionen, för den är ganska fantasirik och väldigt målande.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

13 kommentarer:

Magister sa...

Lovecraft läste inte Hodgson förrän 1934 och skrev nästan ingenting efter det, så Hodgson var en ytterst minimal inspiration för honom (även om de oändliga tidsperspektiven i The House on the Borderland kan ha haft en viss influens på "The Shadow out of Time").

Johnny sa...

Magistern: Tack Magistern. Du borde gå till Wikipedia och lägga till.

Anonym sa...

Åh. Jag läste också Kalla kårar och vill minnas att de bitvis var riktigt läskiga. :) Jag har visst två stycken bland mina gamla pocketböcker - nr 21 och nr 51, Styrd av det onda resp Spindlarna, heter de.

Bildbevis: http://miaisageek.files.wordpress.com/2010/05/books.jpg :)

Johnny sa...

Mia*: Kalla kårar och REMO!! Vilken manlig litteratursmak du verkar ha. ;) "De överlevande" känner jag igen men vet inte riktigt vad det är.

Anonym sa...

Haha, de där är nog rester från tonåren eller så och förresten har jag gett bort just REMO-böckerna. Men jag har nog alltid vistats i "manliga" miljöer och hängt med killar - och då gör man ju det de gör och läser det de läser...

Sedan har jag såklart även läst en jädrans massa annan litteratur - jag läste jämt som barn och därmed också ungefär allt jag kom över. Men det var då, det. Idag finns det mer att välja på, på alla de sätt och vis. Och på gott och ont.

Bilden kom förresten från ett inlägg om bokhyllan och städning däri: Livet i en bokhylla.

Anonym sa...

Ah, De överlevande, ja. Det är något slags samlingsserie som väl främst handlar om världen efter det stora kärnvapenkriget. Gäng som bildas för att överleva. Riktiga hårdingar... ja, du vet nog stuket. Låna och läsa? :)

Anonym sa...

En av karaktärerna man fick följa i några böcker var Bonner.

Johnny sa...

Mia: Haha, jag fattar grejen. Förresten, den där 'Sexy Westerns' som det stod om i bokposten, de brukade jag vinna på grönan.

Anonym sa...

Sexy Westerns. Vad behövde man göra för att vinna sådana, alltså? Och var det något du strävade efter? :) Jag menar, så värst högtstående litteratur är det ju inte det handlar om...

Johnny sa...

Mia*: Jag vill minnas att jag tyckte det var spännande att det var en massa sex i dem. Jag har för mig att man vann dem i närheten av där gokartbilarna fanns förut, men jag minns inte vad man gjprde för att vinna.

Anonym sa...

Hejsan!
Gillar du Hodgson kanske det här skulle kunna vara av intresse:

http://www.librastanza.eu5.org

Johnny Söderberg sa...

Tja, kanske det.

Lucas Kesosmurf@hotmail.com sa...

Du säljer inte möjligtvis några av dina "De överlevande"-pocket? Maila gärna isåfall =)