torsdag, augusti 05, 2010

Vem är den där jäkla vallokals-ståaren?

Snart är det val igen, idag bara 45 dagar kvar. Undras vars jag ska rösta den här gången. Som jag minns saken var det i kyrkan jag röstade senast, och möjligen på en förskola gången innan dess. När jag bodde i stan var det i Mariaskolan, mina ungars skola, man röstade i. Det är trots allt långt mellan gångerna, man glömmer.

Men en sak minns jag väl, och det på grund av att det är ett alltid återkommande inslag i röstningen: att nån jävel (troligen inte samma jävel varje gång) alltid står i närheten av borden där man tar röstsedlarna - står där och glor.

Okej att man alltid möts av en skock figurer från olika partier när man är på väg in i vallokalen, som står där och vill ge en just sina valsedlar, men väl därinne, där vid bordet där sedlarna ligger, där vill man ju för fasen vara ifred. Hur mesigt och ointressant man än tänker rösta vill man - eller åtminstone jag - göra det privat.

Vill jag ha något sagt eller uppvisat för allmänna öron och öron gör jag det i bloggen, eller möjligen på facebook, men mitt plockande av valsedlar tillhör min privata sfär. Så därför, för att slippa dela med mig av privat information brukar jag ta en valsedel av varje sort.

Jag har hört att många gör just så, och egentligen är ju det ett jäkla slöseri på papper, så smidigare vore det ju om man plockade dem i enskildhet. Till exemel kunde de ligga i ett rum - en sluss - som man passerade enskilt igenom, och att ingen tilläts följa efter direkt. Ja, precis som det funkar (eller ska funka) i vattenrutschkanor.

Nu skrev jag visst onödigt mycket mer än jag hade tänkt skriva. Det jag egentligen ville ha reda på var: vem tusan är den där stående, gloende personen (som står i olika skepnader på olika ställen)? Är han/hon från nåt speciellt parti tro, och som står där och skickar osublima blickar som säger rösta på mitt parti? Eller är det bara en nyfiken typ?

Eller är denne person helt och hållet sprungen ur min inbillning och fantasi?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

10 kommentarer:

Elisabet sa...

Jag har inte ens tänkt på det ., du kanske har nån som förföljer dig .-)

Johnny sa...

Elisabet: Eller också ÄR det bara inbillning, att nån alltid står och glor.

MrArboc sa...

Han/hon kanske glor för att han/hon tycker att du är så obeskrivligt vacker?

(Det verkar förövrigt vara ngt problem när man ska kommentera på Blogger med OpenID. Inte bara nu hos dig utan på samtliga jag försökt kommentera de senaste dagarna.)

Johnny sa...

MrArboc: Antagligen. :)

Det strular ofta med bloggers kommentarer, tycker jag.

Ann-Catrin Brockman sa...

Som jag förstått det kollar de att ingen micklar med valsedlarna. Typ stoppar moderata valsedlar i högen med folkpartiet eller så. Eller gör nåt annat bus.

Johnny sa...

Ann-Catrin: Åhå. Att det skulle finnas en logisk förklaring till dessa ståare tänkte jag faktiskt inte på. Tack.

Anna sa...

Jag vet att många inte vill skylta med vad de röstar på. Men jag har aldrig fattat varför. Vad är det jag har missat?

Johnny sa...

Anna: För att man vill passa in i sin omgivning. Skulle man vara född och uppvuxen på den fina adressen och hävda att man är kommunist, till exempel, så skulle man bli stigmatiserad och dumförklarad av sina närmsta, och det vill man ju inte.

MrArboc sa...

Ann-Catrin har säkert rätt, men det borde kunnas göras på annat sätt eftersom vi ju har något som kallas valhemlighet - det är tom infört i grundlagen (Regeringsformen).

I min kommun har flera valdistrikt ändrats inför årets val. Det var för få innevånare där så ändringen gjordes så distrikten skulle bli större just med motiveringen att valhemligheten inte ska kunna röjas - eller att risken ska bli mindre. Det kanske är fånigt, men då det inte är ovanligt att röstmottagare också är rösträknare kan man ju lätt komma ihåg t ex ett veck i ett hörn på ett kuvert om det bara är några hundra röster totalt.

Johnny sa...

MrArboc: Den är viktig, det håller jag med om. Men inget hindrar ju att man berättar vad man röstar på ändå. Fast för min del vill jag nog inte veta.