onsdag, september 15, 2010

Reliefer

Runt Nordiska Museets port finns några snygga reliefer. Just reliefer verkar vara en utdöende (eller helt utdöd) konstform, åtminstone i andra miljöer och på andra byggnader än de typ rent officiella. Det är synd. Jag plåtade dem.

Tänk om det blev lag på att i varje bostadshus måste det finnas en skulptur eller en relief i sten eller metall. Hade det haft någon slags påverkan på den allmänna boendemiljön, socialt sett; hade det blivit färre misshandelsfall och mindre klotter i genomsnitt? Jag tror det. På nåt vis tror jag det.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 kommentarer:

crex sa...

"Statens konstråd ges från och med 2010 i uppdrag att rikta de medel som tidigare gått till konst i ickestatliga miljöer till att istället stärka konstnärlig och arkitektoniska gestaltningar av gemensamma miljöer som inte brukas av staten. Uppdraget ersätter Statens konstråds tidigare Vidgade uppdrag ..."

Johnny sa...

crex: "gemensamma miljöer som inte brukas av staten" - Undras vad det är.

crex sa...

Hmm, kanske la ut fel citat där. Tänkte bara nämna att jag tror det finns nån föreskrift som säger att offentliga miljöer ska smyckas ut och att byggherren är tvungen att lägga en viss summa på det.

Anonym sa...

Historiska muséets port. Där finns en stiliserad pilsnerflaska, enligt uppgift konstnärens hyllning till byggnadsarbetarna som höll på. Höger sida av porten, tror jag, undras om inte t o m är på handtaget. (ber om ursäkt om jag sagt detta förut, mitt minne är bra men kort).
Hälsningar
Christer på Gärdet

Johnny sa...

crex: En bra regel i så fall.

Christer på Gärdet: Jag har plåtat den flarran för ett par år sedan:
http://stationsvakt.blogspot.com/2008/06/p-historiska-och-utanfr.html